Sekservaringen Nederlandse en allochtone jongeren verschillen sterk

Veel jongeren worstelen in hun puberteit met het vinden van hun weg op het vlak van seksualiteit en liefde. Daarin verschillen allochtone niet van autochtone jongeren.

Allochtone jongeren voelen zich wel meer verbonden met hun ouders en de leefregels die ze van thuis meekrijgen. Culturele en religieuze waarden en normen hebben bij hen een sterkere invloed.

Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse jongeren tussen 11 en 22 jaar geven een andere betekenis aan hun ervaringen met seksualiteit, seks en liefde dan autochtone Nederlandse jongeren………..

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Laveren tussen autonomie en loyaliteit. Seksuele ontwikkeling en beleving van allochtone jongeren’ van Rutgers WPF.

Autochtone jongeren krijgen van huis uit vooral mee dat ieder individu, ook jongeren, recht hebben op het maken van eigen keuzes en dat seks oké is als je eraan toe bent en het respectvol, gelijkwaardig, zonder dwang en veilig gebeurt.

Allochtone jongeren krijgen soms een hele andere boodschap mee. Seksualiteit wordt meer in het volwassen leven geplaatst, als iets waar je als jongere niet mee bezig zou moeten zijn. Of seks is gekoppeld aan risico. Er komen kinderen van en dan gaat je loopbaan eraan.

Meisjes krijgen ook vaak als leefregel mee dat ze hun goede naam en die van hun familie niet moeten riskeren en dat ze hun eigenwaarde moeten behouden door niet te ‘gemakkelijk’ te zijn.

Het onderzoek belicht 6 manieren van denken die jongeren meekrijgen en gaat in op hoe ze daarmee omgaan. Vooral bij meisjes zijn er veel botsingen tussen wat zij zelf willen en wat de omgeving van ze verwacht. Zij kunnen hier op 4 manieren op reageren: ze conformeren zich aan hun ouders, ze breken met hun ouders, ze gaan een geheim leven leiden of ze weten de twee leefwerelden te combineren en maken hun eigen normen.

Lees ook:Allochtone Nederlanders doen vaker een SOA-test dan autochtone
Lees ook:Eerst neuken dan zoenen?
Lees ook:Learning by playing
Lees ook:Allochtone jongens ontbreekt het aan kennis over seks
Lees ook:Jongeren zien seks en romantiek helemaal niet los van elkaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>