Zesjescultuur rond seksuele voorlichting in voortgezet onderwijs

Scholieren geven de seksuele vorming in het voortgezet onderwijs een zuinige 6,1.

Leerlingen willen dat docenten meer onderwerpen behandelen en meer ruimte geven voor vragen……..

Dat blijkt uit een enquete van Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit, onder 600 scholieren uit de onderbouwklassen, aan de hand van een enquete via scholieren.com, gesprekken met docenten, onderwijsuitgevers en beleidsmakers en door 6 veelgebruikte lesmethoden ‘Biologie/Verzorging’ kritisch onder de loep te nemen.

De enquete volgt een half jaar nadat het voortgezet onderwijs vanuit de kerndoelen verplicht is om in hun onderbouwklassen expliciet aandacht te besteden aan seksualiteit en (seksuele) diversiteit.

Rutgers WPF ziet nog geen zichtbare verbetering in aanpak van de lessen seksuele voorlichting. Directeur Dianda Veldman licht toe: “De onderwijsmethodes focussen vooral op het menselijk lichaam, voortplanting, anticonceptie en soa’s. Thema’s als seksuele grensoverschrijding, seksuele diversiteit, positieve seksualiteit en steun bij seksuele problemen, krijgen veel minder aandacht.”

Het is niet voor het eerst dat Rutgers WPF jongeren heeft bevraagd naar de seksuele voorlichting op school. Uit het uitgebreide onderzoek `Seks onder je 25e’ (gehouden in 2011) bleken de lessen gemiddeld gewaardeerd te worden met een 6,6.

Om een einde te maken aan de zesjescultuur rond seksuele voorlichting wil Rutgers WPF samen met Soa Aids Nederland het voortouw nemen voor verbeteringen.

“De nieuwe kerndoelen bieden nog onvoldoende houvast. We gaan aan de slag met verschillende onderwijsuitgevers, de onderwijsinspectie en het ministerie van OCW. Daarnaast ligt er een belangrijke taak bij de lerarenopleidingen om toekomstige docenten kennis bij te brengen en te motiveren. De handelingsverlegenheid onder docenten blijkt groot, juist voor deze onderwerpen,” aldus Dianda Veldman.

In het voorjaar van 2013 onderzocht Rutgers WPF in hoeverre seksuele vorming voldoende aan bod komen in de onderwijsmethoden van het voorgezet onderwijs.

Lees ook:Huisartsen krijgen seksles
Lees ook:Sekslessen van Dr. Corrie mogen blijven bij School TV
Lees ook:Lentekriebels: er is zelfs in Nederland te weinig seksuele voorlichting
Lees ook:Jongeren kijken allerhande porno, maar hebben geen notie van echte seksbeleving
Lees ook:De Blije Doos: 3d-clitoris, PrEP en een zadelhoes ‘Lekker kontje’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>