Tandenpoetsen helpt besmetting HPV door orale seks voorkomen

HPV is een rotvirus. Dacht men eerst nog dat dit Humaan Papillomaan Virus alleen baarmoederhalskanker veroorzaakte, inmiddels weet men dat het ook keelkanker, anuskanker en genitale kankers veroorzaakt.

Mensen kunnen door hun tanden dagelijks grondig te poetsen de orale vorm die tot keelkanker leidt voorkomen…….

Zo blijkt uit een nieuwe studie van het Cancer Prevention Research.

Een slechte orale hygiëne werd in het verleden al in verband geracht met hoofd- en nekkanker, maar niet met HPV-infecties, aldus Christine Markham en Thanh Cong Bui.

“Sinds we weten dat er een groot aantal keelkankers veroorzaakt wordt door orale seks, wilde we kijken naar het verband tussen een verwaarloosde mondhygiëne en het aantal HPV-infecties”, aldus Markham.

De wetenschappers verzamelden de gegevens van 3439 patiënten van 2009 en 2010. Zij moesten aangeven hoe vaak ze gepoetst en gespoeld hadden in de laatste 7 dagen en of ze een tandvleesziekte hadden.

Mensen met een verleden van een slechte mondhygiëne zijn de helft vaker met HPV besmet dan degenen met een goede orale gezondheid. Dit was nog steeds het geval wanneer ze ook rekening hielden met andere risicofactoren, zoals een hoog aantal orale sekspartners.

“Iemand kan aan HPV blootgesteld worden via orale seks, maar het virus moet nog steeds een weg vinden om het lichaam binnen te dringen. Als je met zweetjes of ontstoken tandvlees kampt, dan kan het virus makkelijker binnendringen”, aldus Christine Markham.

Volgens haar is het mogelijk om via een goede orale hygiëne te voorkomen dat men in contact komt met het virus. Je tanden poetsen, flossen en 2x per jaar op controle gaan bij de tandarts kunnen essentieel zijn voor de preventie van een orale infectie met HPV.

Lees ook:Orale seks gevaarlijker dan roken qua mond- en keelkanker
Lees ook:Berichten over pijpen en beffen dienen genuanceerd te worden
Lees ook:Van beffen ga je dood!
Lees ook:Meer HPV-besmettingen bij meisjes van 15 tot 24 jaar
Lees ook:Dreigende epidemie keelkanker door orale seks op jonge leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>