Jonge vrouwen slikken het condoom niet

De groep 45-plussers, zo blijkt uit vele onderzoeken, zijn niet zo voorgesteld aan het condoom.

Vaak heb ik daardoor de indruk dat de volwassen kinderen van nu hun (opnieuw) datende ouders moeten voorlichten.

Maar in de praktijk valt dat nogal tegen. Minder dan eenderde van de jonge Nederlandse vrouwen vrijt altijd veilig.

Het overgrote deel gebruikt niet consequent een condoom……

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1600 VIVA-lezerssen van gemiddeld 33 jaar oud, in samenwerking met Aids Fonds Nederland.

De mevrouw op het gifje heeft er een jurk van gemaakt en is dus altijd ‘voorzien’ en met net een nieuwe partner besluiten jonge vrouwen meestal nog wel tot een condoom. Ruim een kwart wil minstens een paar keer het bed met elkaar hebben gedeeld voordat het zonder kan en 21% wacht er een paar maanden mee.

Zo’n 17% doet het echter meteen de eerste keer al zonder en 3% gaat de 3e keer overstag. Een kwart van de ondervraagde vrouwen wacht ermee tot zij en haar partner allebei getest zijn op soa’s en hiv en 7% doet het altijd met condoom.

Van de single vrouwen zegt 59% tijdens de laatste vrijpartij geen condoom te hebben gebruikt. Ruim driekwart gebruikt nooit een condoom bij orale seks, 12% doet dat af en toe. Slechts 4% gebruikt altijd een condoom en 5% heeft nog nooit iemand oraal bevredigd.

Het beflapje is daarvoor een uitstekend voorbehoedsmiddel, dat helaas nog weinig gebruikt wordt, bijvoorbeeld ter voorkoming van HPV.

Ook voor overspelige vrouwen (9% deed dat het afgelopen jaar) lijkt veilige seks niet altijd prioriteit te hebben. Bijna driekwart zei het minimaal 1x onveilig te hebben gedaan.

Ruim een kwart van alle ondervraagde vrouwen gebruikt de pil of een ander voorbehoedsmiddel en vindt een condoom daarom overbodig. 20% vertrouwt erop dat de partner geen soa heeft en 15% vindt seks met condoom minder lekker.

12% gebruikt geen condoom omdat ze zij en haar partner getest zijn op soa’s en hiv, 6% wil zwanger worden en 4% vindt het ‘condoommoment’ storend.

Van de vrouwen met een partner durft iets meer dan de helft aan het begin van de relatie niet voor te stellen om een hiv-test te doen. Dat dit een groot taboe is in Nederland onderschrijft 79%.

De helft van de vrouwen heeft zich ooit wel laten testen, 15% in het afgelopen jaar. Minder dan 1% bleek een infectie te hebben.

Jaarlijks horen 1200 mensen in Nederland dat ze hiv hebben, 40% van de mensen met hiv weten nog niet dat ze geïnfecteerd zijn. Zij zorgen dan ook voor de meeste nieuwe hiv-infecties in Nederland.

Lees ook:Vrouwen van nu zeer positief over masturberen
Lees ook:Nederlandse vrouwen willen ‘het’ best vaker
Lees ook:The A Files: anale seks voor vrouwen
Lees ook:Kim Holland belooft alleen nog maar porno met condooms
Lees ook:F*ck: juist op vakantie vrijen vrijgezelle vrouwen onveilig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>