Toename hoofd- en halskanker onder jongeren t.g.v. orale seks

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen 10 jaar wereldwijd gestegen.

De grootste toename is er onder vrouwen, maar recent stijgt ook het aantal jongeren die deze ziekte ontwikkelen.

Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa.

Boosdoeners zijn drinken, roken en orale seks……..

De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De laatste jaren is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen.

Tot de eerste groep behoren de kankers van de mondholte, keelholte en het strottenhoofd, goed voor 90% van de kankers. De tweede groep bevat eerder zeldzame tumoren in de neusholte, sinussen en speekselklieren, goed voor 10% van de gevallen. Keelkanker komt het meest frequent voor, zowel bij mannen (36%) als bij vrouwen (35%).

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

• Rokers lopen een veel hoger risico op hoofd- en halskankers dan niet-rokers, maar bij rokers die hun eerste sigaret aansteken net na het ontwaken, is het risico nog groter dan bij andere rokers.

• Ook mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken lopen meer kans, net als vrouwen die meer dan twee glazen per dag drinken.

• Humaan papilloma virus: de stijging van het aantal hoofd-halskankers bij jongeren de voorbije jaren wordt in belangrijke mate toegeschreven aan besmetting met het HPV-virus door orale seks. Dat werd recent nog bevestigd door een groot onderzoek van het Henry Ford Hospital in Detroit.

Volgens dat onderzoek is het aantal hoofd-halskankers bij mensen jonger dan 45 jaar tussen 1973 en 2009 met 60% gestegen. Die stijging wordt vooral verklaard door besmetting met het HPV-virus (dat ook baarmoederhalskanker veroorzaakt).

Hoe hoofd- en halskanker herkennen?

Hoofd-halskanker kan effectief worden behandeld als het vroeg wordt vastgesteld. Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat de symptomen van deze ziekte zijn.

Als u gedurende 3 weken last hebt van een van de volgende klachten moet u uw huisarts contacteren voor verder onderzoek:

• Pijnlijke/gevoelige tong, niet-genezend zweertje, en/of rode of witte slijmvliesafwijkingen in de mond,

• keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of moeite met slikken,

• zwelling in de hals, éénzijdig verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus.

Lees ook:Mond- en keelkanker door orale seks, maar ook door tongzoenen
Lees ook:Veel anuskanker bij hiv-homo’s
Lees ook:Beffen en pijpen kunnen dodelijk zijn!
Lees ook:Stijging keel- en mondkanker als gevolg van orale seks
Lees ook:Koffie, poepen en seks: het zijn triggers voor een hersenbloeding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>