Snelste toename hiv/aids in de Arabische wereld

Terwijl het aantal gevallen van hiv elders stabiel blijft of afneemt, kent de Arabische wereld een snelle toename van nieuwe patiënten.

Politieke onrust, conflictsituaties, armoede en een gebrek aan bewustzijn door het sociale taboe liggen mee aan de oorzaak.

Dat meldt MO, Mondiaal Nieuws België.

“De Arabische landen en gemeenschappen ontkennen de epidemie en de afwezigheid van vrijwillig testen betekent dat voor elk geïnfecteerd persoon er tien andere zijn van wie we het niet weten.”

Volgens schattingen van Unaids, het aids- en hiv-programma van de Verenigde Naties (VN), woonden in 2012 270.000 mensen die besmet zijn met het hiv-virus in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Volgens de VN kende deze regio in datzelfde jaar 31.000 nieuwe besmettingen en 16.500 doden.

“Infecties zijn toegenomen met 75% tussen 2001 en 2012 en de sterfgevallen door aids verdrievoudigden’, aldus dokter Matta Matta van het Bellevue-ziekenhuis in Libanon.

Behalve in Somalië en Djibouti concentreert de epidemie zich vooral in kwetsbare milieus van mensen die meer risico lopen op een besmetting omdat ze man zijn en seks hebben met andere mannen, vrouwelijke of mannelijke sekswerker zijn of drugs injecteren.

In Libië is 90% van deze laatste categorie besmet met hiv, zegt Matta.

Omdat bovenstaande activiteiten wettelijk strafbaar zijn in deze landen wordt preventie extreem bemoeilijkt. Enkel in Tunesië, waar prostitutie legaal is, werken vrouwelijke prostituees niet clandestien, waardoor ze van hun klanten kunnen eisen om een condoom te gebruiken.

“De Arabische landen en gemeenschappen ontkennen de epidemie en de afwezigheid van vrijwillig testen betekent dat voor elk geïnfecteerd persoon er 10 andere zijn van wie we het niet weten”, aldus arts en consultant Khadija Moalla.

“Mensen met hiv riskeren discriminatie en vrezen het stigma. In Egypte wordt meer dan de helft van de mensen die besmet zijn met hiv de TOEGANG tot ziekenhuizen ontzegd”, zegt Matta.

Preventie- en behandelingsprogramma’s opzetten is extreem moeilijk, stelt ook Unaids.

De oorlog in Irak, die in 2003 begon, heeft bijvoorbeeld tot de stopzetting van alle lopende VN-aidsprogramma’s geleid en volgens Moalla werd het nationale aidscentrum in Libië recent platgebrand.

In de Arabische wereld zou slechts 1 op de 5 hiv-patiënten de medicatie krijgen die nodig is om de ziekte te onderdrukken.

“De hoge moraal die de Arabische wereld voorstelt als bescherming tegen hiv kan de epidemie niet begrenzen”, aldus Matta. “De lokale overheden moeten dit groeiend probleem aanpakken, dat nog verergerd wordt door de onrust die hier heerst.”

Lees ook:Helft hiv-besmette mensen weet dit niet van zichzelf
Lees ook:Brazilianen weten dat seks het lekkerst is met condoom
Lees ook:Sensationeel in de Arabische wereld: covermodel in bikini
Lees ook:Sekslessen in het Arabisch op Nederlandse Wereldomroep
Lees ook:2 grote porno-studio’s dicht na hiv-besmetting

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>