Aantal 50′ers met soa verdubbeld in 10 jaar tijd

Het aantal soa’s bij 45-plusser is verdubbeld in de afgelopen 10 jaar als gevolg van de vele scheidingen en daarop volgende amourettes zonder condoom.

Gevolg: herpes- en chlamydia-gevallen zijn verdubbeld in de afgelopen 10 jaar, en syfilis, dat bijna uitgeroeid was, is nu weer verviervoudigd.

Dat schrijven Britse artsen en onderzoekers in de British Medical Journal.

Onderzoekers stellen ook dat 1 op de 5 volwassenen die een behandeling voor hiv krijgt ouder is dan 50 jaar, dit is dubbel zoveel als in 2004.

Volgens de artsen zijn 4 van de 5 mensen tussen de 50 en 90 nog seksueel actief. De toename van soa’s in deze oudere groep komt door het grote aantal scheidingen en de toegenomen populariteit van internetdaten. Ouderen zien zich zelf niet als doelgroep voor de veilig-vrijen-campagnes en gebruiken dan ook geen condoom.

Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat 1 op de 10 50-plussers weleens een affaire heeft op vakantie. Daarnaast blijkt dat soa’s het meest voorkomen bij oudere heteroseksuele ‘swingers’.

Mannen die viagra gebruiken lopen beduidend vaker een soa op, vooral in het eerste jaar van gebruik. Lichamelijke veranderingen in de overgang zorgen er ook voor dat vrouwen vatbaarder zijn voor infecties.

De onderzoekers en artsen roepen in het magazine BMJ huisartsen op om veilig vrijen vaker met ouderen patiƫnten te bespreken.

“Te veel mensen in een hogere leeftijdscategorie komen uit langdurige relaties en denken daarom dat vrijen met een condoom voor hun niet nodig is”, legt Natika Halil van de Family Planning Association. “Maar soa’s vinden je wel, onafhankelijk van je leeftijd.”

Lees ook:Papa heeft een druiper, mama een sief
Lees ook:Herintredende neukers staan stijf van de soa’s
Lees ook:Ouderen hebben qua seks minder geduld dan jongeren, maar vaak de rubbertjes niet in huis
Lees ook:Ouwe lullen vrijen onveilig
Lees ook:Hoogbejaarde mannen willen meer seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>