Sexting is in combinatie met internetpesten helemaal niet onschuldig

Dat pesten bij jongeren zich tegenwoordig niet meer beperkt tot het schoolplein, is algemeen bekend.

Afgelopen week zond RTL sen eerste deel uit van een serie waarin Peter R. de Vries online pestkoppen van alle leeftijden aanpakt.

Maar dat het fenomeen ‘sexting’ tot bijzonder ernstige depressies bij jongeren kan leiden, toont aan dat het veel ingrijpender is dan gedacht.

Op zich vormt sexting geen gevaar voor de psychische gezondheid van jongeren. Het probleem is echter dat het door jongeren gezien wordt als een onschuldige en nieuwe vorm van flirten.

En wanneer sexting voorkomt in combinatie met cyberpesten, neemt het heel andere (en gevaarlijke) proporties aan…..

Zo meldt Het Laatse Nieuws vandaag.

Volgens de Londense pyschiater Natasha Bijlani neemt het aantal jongvolwassenen dat aan zelfverminking doet toe, juist door online en digitaal misbruik.

“We moeten veel meer aandacht hebben voor het bijbrengen van een digitaal bewustzijn als het over de risico’s van zulke sexy foto’s gaat. Sexting is een soort van inheemse ziekte geworden bij jongeren, en we weten niet wat de consequenties op lange termijn zullen zijn.”

1 op de 5 jongeren tussen 16 en 24 jaar vertoont symptomen van depressie of angst- en stressgevoelens. Het grootste probleem is dat speciale hulp voor hen er niet is.

Ook National Society for the Prevention of Cruelty to Children dat daar grote behoefte toe is. “We weten dat sommige kinderen die misbruikt, gepest of ge├»ntimideerd werden om sexy foto’s van zichzelf te versturen, hun toevlucht zoeken in automutilatie. Anderen zien hun toekomst in rook opgaan en belanden in een diepe depressie. Het is onze taak om hen zo vroeg mogelijk te helpen. Als we dit probleem negeren, dreigen we een hele generatie op de rand van wanhoop achter te laten.”

Lees ook:Praten met je pubers over seks werkt positief
Lees ook:Sexting is geen safe ding!
Lees ook:Amsterdam licht jongeren voor over ‘sexting’ en ‘grooming’
Lees ook:Politie waarschuwt vandaag voor sexting en andere gevaren van het web
Lees ook:Sextingen onder tieners valt reuze mee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>