Anticonceptie-middelen uit hele oude dozen

De anticonceptiepil wordt de belangrijkste uitvinding van de 20ste eeuw genoemd.

De wetenschappelijke doorbraak was zo groots dat het resultaat simpelweg bekend staat als ‘de pil’.

De verstrekkende gevolgen zijn bekend.

Het ontketende een seksuele revolutie, betekende een omslag in de wereldwijde economie en veranderde de maatschappelijke status van vrouwen……

Want daar geen heel wat geklungel en pijnlijke aan vooraf.

Romeinen 200 voor Christus – 400 na Christus

Het bronzen pessarium. De bedoeling was om de toegang tot de baarmoederhals af te sluiten. Door de opening in het midden kon er een staaf geplaatst worden die de hele constructie op z’n plaats hield. En ja hoor, het hele gedoe bleef ook tijdens de seks zitten, al was dat voor de vrouw dikwijls aan de pijnlijke kant.

1880

Het platte uiteinde duwt tegen de vagina wand, terwijl de steel via de baarmoederhals de baarmoeder bereikt. Zulke toestellen zorgen dat een bevruchte embryo zich niet kan innestelen. Dit ‘apparaat’ is feitelijk de voorloper van het spiraaltje.


1910

De anticonceptie-spons werd gemaakt van rubber en diende als een blokkade op de baarmoederhals. Het anticonceptiemiddel werd gepromoot door de Society for Constructive Birth Control, opgericht door Marie Stopes.

1910

Dit condoom werd gemaakt door de scheikundigen John Bell en Croyden Limited, en is vervaardigd van dierendarmen. Ze waren doeltreffend als het aankomt op het voorkomen van zwangerschappen, maar beschermden niet tegen soa’s.


1920

Porace was een merk van anticonceptiemiddelen dat ontwikkeld werd door dokter Marie Stopes. van Mother’s Clinic, Londen. Deze pessariums bevatten zaaddodende middelen (spermiciden). De naam Prorace verwees naar Stopes’ geloof in ‘ras verdeling’. Deze theorie was populair ruim een eeuw geleden en stelde dat selectieve voortplanting ‘ongewensten’ in de samenleving zou kunnen voorkomen.

1920

Een rubberen baarmoedermondkapje. Zulke pessariums fungeren als een barrière tussen de baarmoeder en het sperma.

1925

Dit spiraaltje dat ingebracht werd vlak voor de daad bestond uit een lus vervaardigd uit de ingewanden van een kat en een handvat van been.

1920

De Duitse gynaecoloog Ernst Grafenberg (ja die van de G-spot) ontwikkelde dit spiraaltje, dat in een mum van tijd een immens populair anticonceptiemiddel werd. De vroegste voorbeelden werden gemaakt van zilverdraad en de ingewanden van de zijderups.

Foto’s: Science Museum, London / Creative Commons, via Wellcome Images.

Lees ook:Vrouwen minder aan de pil en vaker aan het spiraaltje
Lees ook:Lesje Condomologie
Lees ook:Dapper kado voor Valentijnsdag: sterilisatie!
Lees ook:Anticonceptie uit de oude doos II
Lees ook:Dolkdansen levert gebroken piemels op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>