Chlamydia treft niet alleen sletten of players

Steeds meer mensen laten zich testen op soa’s en daarom is het aantal diagnoses gestegen. Er zijn met andere woorden niet meer mensen met een soa, maar steeds meer gevallen worden effectief ook gediagnosticeerd.

Voor het eerst sinds 2002 is de stijging dus niet het gevolg van een opflakkering van het aantal soa’s, maar wel door meer screening…..

Dat meldt SENSOA, het Vlaamse expertisecentrum voor seksualiteit.

Chlamydia was ook in 2014 de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), gevolgd door gonorroe en syfilis. Volgens schattingen van Sensoa zijn 1 op de 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia, maar zijn velen daar zelf niet van op de hoogte. Bij 80% van de besmette vrouwen en 60% van de besmette mannen zijn er namelijk geen klachten.

Om het met de woorden van Sensoa te zeggen: “Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen”. Bij heel veel monogame koppels in een vaste relatie wordt na verloop van tijd het condoom achterwege gelaten zonder dat beide partners zich eerst laten testen op soa’s. Toch kan 1 van de partners in een vorige relatie besmet zijn met bijvoorbeeld chlamydia zonder daar iets van te merken.

Net als gonorroe en syfilis is chlamydia eenvoudig te behandelen en te genezen. Daarom lanceert Sensoa een nieuwe campagne, want de meeste soa’s kunnen – zeker op termijn – grote gevolgen hebben. Zo kan chlamydia leiden tot bijbalontsteking bij mannen en mindere vruchtbaarheid bij vrouwen. De boodschap is duidelijk: bescherm jezelf en je partner door een condoom te gebruiken en laat je testen vooraleer je het condoom achterwege laat.

Lees ook:Chlamydia is geen kamerplant!
Lees ook:Chlamydia als souveniertje van de feestdagen?
Lees ook:Pornoacteur legt de industrie stil met syfilis
Lees ook:Vulva is geen Zweeds meubel
Lees ook:‘Hallo schat, die soa heb je van mij hoor’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>