Veel Nederlanders verkiezen soa-testen boven condoom-gebruik

60% van de jong volwassenen tussen 24 en 35 jaar, in de vruchtbaarste periode van hun leven dus, doen liever regelmatig een soa-test dan dat ze een condoom gebruiken.

Van de allerjongsten tussen 18 en 24 jaar zegt 1 op de 10 tegen hun potentiële sekspartner zelfs geen rubbertje in huis te hebben, terwijl dit wel zo is….

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders van Openlab, een soa-zelftester die het mogelijk maakt anoniem te testen.

“Het is misschien geen verrassing dat condooms niet bepaald populair zijn, maar het is wel opmerkelijk dat een groot aantal jongeren onveilige seks verkiest boven het gebruik van een condoom”, aldus Hubert Mooren, directeur van Openlab. “Condooms werken preventief, terwijl soa-testen alleen bestaande soa’s kunnen opsporen.”

Voorts is men slecht op de hoogte van soa-besmettingen. Zo heeft ruim 10% van de mannen wel eens de methode ‘voor het zingen de kerk uit’ gebruikt om het risico op een soa te verkleinen. Onzin natuurlijk, want soa’s worden niet alleen doorgegeven door sperma, maar ook via voorvocht, bloed, vaginaal vocht en contact tussen slijmvliezen.

Het aantal mensen dat met bepaalde soa’s rondloopt is de afgelopen jaren gestegen. Dat rapporteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Toch is een regelmatige soa-test nog geen gewoonte voor de meeste Nederlanders. 84% van de jonge volwassenen geeft aan zich niet regelmatig te laten testen op soa’s, ongeacht of er klachten zijn.

Onder de ondervraagde homoseksuelen en biseksuelen wacht ruim de helft op de uitslag van een test, voordat ze onbeschermde seks hebben. Heteroseksuelen zijn met 31% een stuk roekelozer. Er zijn tevens mensen die niet alleen wachten tot hun partner getest is maar ook een bewijs hiervan willen zien voordat ze onveilige seks hebben. 1 op de 3 vrouwen wil dit en 1 op de 5 mannen.

Lees ook:Vrouwen wantrouwen hun sekspartners meer dan mannen
Lees ook:Vrouwen laten zich vaker testen op geslachtsziektes dan mannen
Lees ook:Vette boetes voor porno-bazen vanwege condoomloze films
Lees ook:Allochtone Nederlanders doen vaker een SOA-test dan autochtone
Lees ook:De Druiper is bezig aan een nieuwe opmars

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel Nederlanders verkiezen soa-testen boven condoom-gebruik

  1. beertjes

    ik ben op maar mannen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>