Veel Nederlandse vrouwen besmet met seksueel overdraagbaar HPV

Het aantal vrouwen dat is besmet met hpv, dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, is veel hoger dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens een nog ongepubliceerd onderzoek onder 12.000 vrouwen tussen de 30 en 63 jaar van het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat de Volkskrant inzag, zou 8% van de vrouwen met het seksueel overdraagbare virus besmet zijn.

De gezondheidsraad ging tot nu toe uit van cijfers die in Amsterdam in de jaren ’90 werden verzameld en waarin werd gesproken van een besmetting van 4% tot 5%.

Door de nieuwe gegevens kan het nieuwe bevolkingsonderzoek naar hpv mogelijk duurder uitvallen dan verwacht. Ongeveer eenderde van de pathologen wil uitstel van het onderzoek totdat de nieuwe kosten worden berekend.

Het Humaan Papillomaan Virus is seksueel overdraagbaar en zelfs bij seksueel contact waarbij een condoom wordt gebruikt is het op te lopen, omdat het ook rondom geslachtsdelen voorkomt. Bij mannen kan het lieden tot keel-, prostaat-, anus- en zelfs peniskanker.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is in 2009 begonnen met het vaccineren van meisjes vanaf 12 jaar. Vrouwen tussen tussen de 30 en 60 jaar krijgen eens in de 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Lees ook:Meer HPV-besmettingen bij meisjes van 15 tot 24 jaar
Lees ook:Niet zo zeuren 50 plussers: seks met condoom is net zo lekker als zonder
Lees ook:Viral load: over hiv-besmette homo’s die zonder condoom seks hebben
Lees ook:Condoommoeheid: 3 hiv-besmettingen per dag
Lees ook:Onveilige seks met HIV-patienten kan wel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>