ZIKA-virus overleeft in sperma langer dan in bloed

Het goede nieuws van vandaag is dat er steeds meer bekend wordt over het in Zuid Amerika woekerende ZIKA-virus.

Het slechte nieuws is dat geen seks hebben de beste remedie is voor zowel mannen als vrouwen…..

Zo meldt het NOS Journaal.

De Braziliaanse gynaecologe en virologe Rosana Richtmann is een van de belangrijkste sprekers op de ECCMID, een internationaal congres over infectieziekten dat momenteel plaatsvindt in Amsterdam.

“Zika overleeft in zaad langer dan in bloed”, aldus Richtmann. “Hoe lang precies weten we nog niet, maar in ieder geval meer dan 2 maanden.”

Geen seks hebben is de beste manier om een besmetting met zika te voorkomen. “Maar dat lijkt niet echt haalbaar”, aldus Richtmann in wiens land komende zomer ook de Olympische Spelen zullen worden gehouden.

Het gebruik van condooms kan helpen, maar is niet waterdicht. “4 van de 5 mensen zika-besmet zijn, merken daar niets van en dan gebruiken ze wellicht geen condoom.”

Ook via bloed is overdracht van zika mogelijk. De bloedbanken in Brazilië vragen donors of ze zika-verschijnselen gehad hebben in de maand ervoor. Als dat het geval is moeten ze een maand wachten. Tot nu toe bleek volgens Richtmann 3% van alle donoren recent met zika besmet te zijn. Zij die binnen een week na donatie zika-verschijnselen krijgen, moeten de bloedbank bellen. Die kan het bloed bruikbaar maken door o.a. een behandeling met UV-licht.

Lees ook:ZIKA-virus doorgegeven via sperma, ook in Europa
Lees ook:ZIKA-virus kan via seks worden doorgegeven: gebruik een condoom!
Lees ook:ZIKA-condoom voor Olympische sporters
Lees ook:Fillipino’s verdienen geld als condoomtesters
Lees ook:Wat zegt u? Van viagra word je doof!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>