Masturberende peuters: daar is niks seksueels aan

Het is volstrekt normaal als kinderen van anderhalf jaar masturberen’, schreef pedagoog Channah Zwiep in de Correspondent deze week. In het artikel probeert ze het taboe te doorbreken.

Collega Marina van der Wal bevestigt dit vandaag in De Telegraaf. Een kind van 2 dat zichzelf bevredigt, ziet er in de ogen van veel volwassen toch wat ongewoon uit. Daar ligt volgens Marina van der Wal precies het probleem.

Het feit dat een peuter met zichzelf speelt, is volgens Marina volstrekt normaal. “Wij zien als volwassenen een masturberend kind, maar het enige wat het kind op dat moment doet, is een lekker gevoel creëren voor zichzelf. Dat gevoel gebruiken jonge kinderen vervolgens om zich comfortabel te voelen op momenten waarop ze iets spannend vinden bijvoorbeeld.”

Zo zie je meisjes vaak heen en weer wiebelen op een bankje en verdwijnt het handje van een jongetje vaak in de broek tijdens een spannende tekenfilm. Dat doen ze om dat comfortabele gevoel op te roepen waardoor ze zich veilig voelen.

“Een kind dat wiebelt, zou ik lekker laten wiebelen, maar een jongen die zijn ‘toverstaf’ tevoorschijn haalt, kun je er op wijzen dat je dat niet hoort te doen in het gezelschap van andere mensen”, aldus Van der Wal.

Het is niet slecht wat hij doet, alleen de plek is een beetje ongelukkig. “Dát moet je een kind op een rustige manier duidelijk maken.”

Lees ook:Jongeren denken echt niet gemakkelijk over ruilseks
Lees ook:Ouders moeten met kinderen praten over sextingen
Lees ook:Seksuele opvoeding begint op de creche
Lees ook:Lady GaGa poedelnaakt in filmpje ten behoeve van de kunst
Lees ook:Praat met je kind over porno voordat internet dat doet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>