Soa’s veelal souveniertjes van vakantie- en festival-seks

In de zomer zijn we zorgelozer dan in de winter. Dat geldt helaas ook voor seks.

Zowel op festivals, waar het seizoen nu voor is begonnen als tijdens de zomervakantie wanneer een nummertje buiten aanlokkelijk is, worden veel soa-besmettingen opgelopen……

Dat blijkt achtereenvolgens uit cijfers van Studio Brussel en van de Thermometer Seksuele Gezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Van de 17.000 deelnemers aan eerstgenoemde enquête geven 13.000 mensen aan ooit seks te hebben gehad tijdens een festival. Dat is seks in de breedste zin van het woord: van kussen tot vrijen.

De overgrote meerderheid (88%) kust op een festival. Een kwart zoende er ook voor het eerst. Driekwart van hen geeft aan dat ze ooit geslachtsgemeenschap had op een festival en 10% werd er ontmaagd.

70% had seks met zijn of haar partner. 36% deed dat met iemand die ze op het festival leerden kennen en 26% met een vriend of vriendin. 14% geeft aan zijn zijn of haar partner bedrogen te hebben op een festival.

28% geeft aan nooit een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap met iemand die ze op het festival ontmoet hebben. Van de vrouwen zegt 10% dat ze nooit anticonceptie gebruikten bij festivalseks, ook niet als ze het met een wildvreemde deden.

De zomervakantie zorgt volgens de cijfers van Thermometer Seksuele Gezondheid voor een toenemende vraag naar testen op geslachtsziektes bij huisartsen, GGD’s en soacentra in Nederland.

Onveilig vrijen op zonnige bestemmingen ligt volgens de organisatie sneller op de loer.

Steeds meer Nederlanders laten zich testen. Vorig jaar meldden zich verspreid over het hele jaar 141.191 mensen voor een soa-consult bij de Centra Seksuele Gezondheid, 6% meer dan in 2013.

Lees ook:Op naar het festival: op naar een seksueel avontuurtje buiten de deur!
Lees ook:De orgasmekloof: hij dénkt dat zij klaarkomt, maar ondertussen…
Lees ook:40-plussers hebben seksuele voorlichting nodig
Lees ook:Het soa-gesprek: there’s an app for that!
Lees ook:Eens een overspelige, altijd een overspelige

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>