Schaamhaar scheren en waxen maakt vatbaar voor soa’s

Mannen, maar met name vrouwen verwijderen de laatste jaren hun schaamhaar steeds vaker rigoureus. Behalve de vele voordelen die dit heeft ~zo is de schaamluis bijna uitgestorven en blijft de boel tussen de benen langer fris~ kleeft er toch een nadeel aan het hebben van een kaal kroonjuweel.

Mensen die regelmatig hun schaamhaar trimmen of wegscheren, lopen een groter risico op soa’s dan degenen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van San Francisco onder 7500 Amerikanen. Deelnemers die zich regelmatig schoren, hadden 4x vaker een seksueel overdraagbare aandoening, met name herpes en syfilis, die via de huid worden overgedragen.

De verhoogde kans op de ziektes zou volgens de onderzoekers komen door kleine beschadigingen in de huid, veroorzaakt door het scheren. Door die wondjes is er meer vatbaarheid voor virussen en bacteriën. Ook blijken mensen die hun schaamstreek scheren, sekueel actiever te zijn, suggereerde een eerdere studie, waarover is gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology.

Bij het waxen, ook wel harsen genoemd, wordt het haar met haarzakje en al verwijderd. Daarbij wordt ook de slijmvliesbarrrière van de huid aangetast, waardoor virussen en/of bacteriën makkelijker kunnen binnendringen, bijvoorbeeld via besmette haarstrips of waxspatels. Ook kan hete hars zorgen voor oppervlakkige of tweedegraads brandwonden.

Een kale schaamstreek houdt verband met meer dan gemiddelde interesse in seks en ook met het hebben van wisselende contacten. Vlak voor de seks met een nieuwe partner wordt het schaamhaar nog even ‘onder handen genomen’, terwijl het juist flink doorgroeit wanneer er even geen potentiële partner is.

Deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat er een groter risico is om een soa op te lopen. Safe sex is in dit geval moeilijk te bedenken. Zowel vrouwen- als mannencondooms beschermen niet volledig omdat de schaamstreken dan niet bedekt zijn, waardoor bacterie- en virus-overdracht nog steeds kan plaatsvinden.

Vorig jaar was er reeds een uitbraak van genitale wratten. Deze waterwratten worden veroorzaakt door het besmettelijke pokkenvirus: molluscum contagiosum. Dit verspreidt zich makkelijk via huidcontact met een geïnfecteerd persoon of via besmette handdoeken, mesjes en zeepjes. Wees dus hygiënisch en gebruik mesjes en tissues die je direct na gebruik in de kliko werpt.

De deskundigen raden tevens aan om de ‘Brazilian wax’ niet bij te werken vlak voor de seks, maar daar beter een paar dagen tussen te laten. Scheren irriteert eveneens en beschadigt de haarzakjes, waardoor microscopisch kleine open wondjes ontstaan. Frequente ontharing zorgt voor steeds nieuwe irritatie en wondjes.

In combinatie met de warme, vochtige omgeving wordt zo een ideale voedingsbodem voor ziekteverwekkers geschapen. De eerder genoemde soa’s, maar ook steenpuisten, abcessen, en herpes en kunnen hiervan het pijnlijke gevolg zijn.

Lees ook:Laat je schaamhaar maar weer staan!
Lees ook:Moeten mannen hun schaamstreek scheren?
Lees ook:Genitale wratten-uitbraak als gevolg van kale schaamstreken
Lees ook:Studente Seksuologie zoekt medewerkers schaamhaarenquête
Lees ook:Schaamhaar is de lokdoos van het lichaam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>