‘Een vaginaal orgasme bestaat niet’

Wetenschappers rollebollen al decennia lang over elkaar heen daar waar het gaat om de erogene zônes van vrouwen en de manieren van klaarkomen bij vrouwen.

Daar waar het bij de mannen een nogal rechtlijnig gebeuren is, is het vrouwelijke hoogtepunt continu voer voor discussies bij zowel ervaringsdeskundigen als onderzoekers.

Een vaginaal orgasme is een verzinsel, zegt nu de Italiaanse wetenschapper Vincenzo Puppo in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Anatomy.

Om verwarring in de toekomst te voorkomen, suggereert hij om algemeen te spreken over ‘het vrouwelijk orgasme’, net zoals we ook spreken van het ‘mannelijk orgasme’.

Sommigen beweren dat vrouwen een orgasme kunnen krijgen door penetratie, dat de G-spot bestaat en onderscheiden vaginale en clitorale orgasmes.

Maar ook de Australische gynaecologe Helen O’Connell beweerde een aantal jaren terug reeds dat een apart vaginaal orgasme niet bestaat.

Puppo schrijft dat de meerderheid van de vrouwen niet klaarkomt tijdens seks met penetratie. Het gevolg is volgens hem dat veel vrouwen worstelen met allerlei seksuele problemen die gebaseerd zijn op iets dat niet bestaat, namelijk het vaginale orgasme.

Hij en zijn onderzoeksteam ontdekten dat de clitoris de sleutel is tot alle vrouwelijke orgasmes. Deze erogene zone bestaat uit hetzelfde weefsel als de mannelijke penis.

Volgens Puppo, een zelfverklaarde seksuoloog verbonden aan het Centro Italiano di Sessuologia in Bologna, kan elke vrouw een hoogtepunt bereiken als de ‘vrouwelijke penis’ maar juist wordt gestimuleerd.

Een eerder onderzoek uit februari, verschenen in The Journal of Sexual Medicine, spreekt dat gedeeltelijk tegen. Vrouwen die problemen hebben om een climax te bereiken, kunnen een kleine clitoris hebben die verder in de vagina ligt. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor vrouwen die last hebben van anorgasmie.

Vorige week kwam duidelijk nieuws over een ‘magische’ plek in het vrouwenlichaam. Professor seksuoloog Paul Enzlin van de KU Leuven zei in de campuskrant van de universiteit dat de befaamde G-spot niet bestaat.

“Er is nog altijd geen bewijs geleverd dat die ‘plek’ echt bestaat. Anatomisch onderzoek en scans konden het bestaan van een duidelijk afgebakende structuur niet aantonen”, aldus Enzlin. “Als je zoekt naar het magische knopje voor het vrouwelijk orgasme, zoek dan liever de clitoris.”

Hoe je het ook noemt: een vaginaal orgasme of clitoraal klaarkomen, het is wel degelijk zo dat vrouwen seksuele hoogtepunten als minder eenzijdig beschrijven en meer veelkleurigheid ervaren dan de mannen.

Lees ook:Yes, yes, vrouwen kunnen zowel vaginaal als clitoraal klaarkomen
Lees ook:‘Stop de zoektocht naar de G-spot; stort je op de clitoris’
Lees ook:De plek van de clitoris bepaalt of een vrouw vaginale orgasmes krijgt of niet
Lees ook:‘Er bestaat geen G spot. Er is een C spot, namelijk de clitoris’
Lees ook:Ode aan de clitoris: het topje van de vrouwen-vulkaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>