Vlaanderen ontwikkelt handboek voor seks in de zorg

We zijn allemaal nogal gespleten als het aankomt op seks in zorginstellingen. Zo vinden we wel dat bijvoorbeeld gehandicapten en chronisch zieken recht hebben op hun intieme momenten.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zei Willem Elsschot reeds.

a. is daar weinig ruimte voor,
b. wordt het raar gevonden als een partner erbij in kruipt en c. zullen niet veel mensen een professionele prostituee bestellen voor hun vader, zus of goede vrind.

En dat is jammer, want dat levert frustraties en onduidelijkheden……

Onze zuiderburen willen de koe bij de horens vatten, meldt De Gazet van Antwerpen. Een grootschalig onderzoek bij alle Vlaamse zorginstellingen moet een handboek opleveren.

Het is namelijk een dagelijkse realiteit waar personeelsleden mee worden geconfronteerd, zo blijkt uit een verkennend voortraject van de opleiding Psychosociale Gerontologie van de Brusselse Hogeschool Odisee.

Ruim een kwart van de zorgverleners weet niet hoe te reageren als ze op een vrijend koppeltje of een masturberende bewoner stuiten. Daar moet iets aan veranderen, vindt projectleidster en docente Els Messelis.

“De levenskwaliteit van de bewoners hangt sterk af van hun autonomie. Daarom is het zo belangrijk om hen de privacy te gunnen om te genieten. Personeelsleden mogen absoluut niet ingrijpen of berispen. Het beste is om snel de deur te sluiten.”

Het personeel krijgt ook geregeld vragen van bewoners over seksualiteit. Zoals om een dubbel bed te krijgen als ze als koppel opgenomen worden, of een bordje met ‘Niet Storen’.

“Daar wordt nog vaak lacherig over gedaan omdat het thema zo gevoelig ligt. Vooral jonge medewerkers hebben het daar moeilijk mee. Maar het is niet omdat je zorg nodig hebt dat de behoefte naar seks wegvalt”, zegt Messelis.

Illustratie: een echt leuk grapje van GeenStijl

Lees ook:Ook dementerenden hebben recht op seks
Lees ook:Zorginstelling in Bathmen geeft bewoners privacy voor seks
Lees ook:EenVandaag: seks-manifest voor de zorg
Lees ook:We moeten van het taboe ouderenzorg en seks af
Lees ook:Paren in bejaardenhuizen komen maar moeilijk aan seks toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>