Oudere mensen weten veel van seks, maar nu nog erover praten

Afgelopen dinsdag was er in het Vumc de eerste van een nieuwe serie Grey Power. Deze maal was het onderwerp seksualiteit en ouderen. Het is een onderwerp dat erg leeft op dit moment. Dat betekent dat we in Nederland open zijn over seks en intimiteit, in vergelijking tot veel andere landen.

Toch is het volgens het Parool nog weleens taboe. En dat ligt niet alleen aan de ouderen zelf. Artsen verwijzen soms liever door naar dokter Google, en ouderen onder elkaar bespreken dit niet op koffie-ochtenden of onder partijtjes golf…..

Uit veel onderzoeken blijkt dat ouderen vaak een beter seksleven hebben dan ooit daarvoor, ondanks of misschien wel dankzij strammere botten en kalme hormonen. Minder libido, meer pijn en moeite met erecties zijn normaal. En dan heb je ook nog de bijeffecten van medicijnen, aldus hoogleraar ouderengeneeskunde Andrea Maier van de VU.

Het is duidelijk dat de generatie ouderen van nu veel kennis en ook ervaring hebben op seksgebied. Volgens de deskundigen is het nu belangrijk dat ze ook leren er met elkaar over te communiceren. Over hun behoeftes aan steun, aan intimiteiten en seks.

Vooral elkaar blijven aanraken is belangrijk. Immers zoenen, strelen en vrijen zijn vormen van fysieke communicatie.

Relatietherapeut Wilbert Kok van de Nederlandse Vereniging Relatie & Gezinstherapie verwoordt het als volgt: “Aanraking is voor iedereen een essentiële behoefte, ongeacht je leeftijd. En praten helpt daarbij.”

Lees ook:Zorginstelling in Bathmen geeft bewoners privacy voor seks
Lees ook:Old Love: passie gaat niet met pensioen
Lees ook:Grijze gescheiden gastjes neuken zich een versyfing!
Lees ook:Hoe je laat weten wat jij seksueel opwindend vindt
Lees ook:Ook 65 plussers doen het nog!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>