D66 op de bres voor seks in de zorg

“Er is een vooroordeel dat de behoefte aan intimiteit en seks stopt op het moment dat je naar een verpleeghuis gaat”, aldus D66-kamerlid Vera Bergkamp. “Uit onderzoek blijkt dat er juist een levenslange behoefte is aan seksualiteit. Het is ook onderdeel van de kwaliteit van leven.”

Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer gesproken over een plan om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren. “Het viel ons op dat in dat hele plan de woorden ‘seksualiteit’ en ‘intimiteit’ niet voorkomen. Dat vinden we jammer en ook een gemiste kans”, zegt Bergkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Zij wil dat verpleeghuizen in hun beleid rekening houden met seksualiteit, want volgens haar gebeurt dat nu vaak niet. “Denk bijvoorbeeld aan de standaard eenpersoonsbedden of het feit dat een deur niet op slot kan en dat mensen dus in en uit kunnen lopen. Dat is op zich begrijpelijk gezien de veiligheid, maar je kunt er ook rekening mee houden om seksualiteit de ruimte te geven.”

Als voorbeeld noemt Bergkamp het aanpassen van het intakegesprek bij een verzorgingstehuis. Daarin zou niet meer alleen moeten worden gesproken over de zorgvorm, maar ook over de behoeftes die cliënten hebben. “En er zijn ook verpleeghuizen die ook ruimte geven om een sekswerker in te huren”, zegt Bergkamp.

De 64-jarige Ineke is zo’n seksverzorgende, die “aanvullende thuishulp” biedt, zoals ze dat zelf noemt. Ze helpt mensen die zelf niet meer de mogelijkheid hebben om iemand te vinden waarmee ze intiem kunnen zijn. “Als je ouder wordt, neemt die behoefte niet af”, zegt ze. De oudste cliënt die ze helpt is 92 jaar.

Volgens haar werken de instellingen niet direct tegen, “maar medewerking is ook niet altijd even goed. Vaak staan ze bepaalde handelingen niet toe. Ik kende iemand die het graag onder de douche wilde doen, maar de instelling was bang dat die meneer zou uitglijden of zich zou beschadigen.”

Diana de Wolf is ook seksverzorger. Zij sprak 2 jaar geleden in het programma ‘De Wandeling’ over haar mooie, lieve maar o zo precaire werk.

Lees ook:We moeten van het taboe ouderenzorg en seks af
Lees ook:Porno bij het ziekbed
Lees ook:De seks-zorgverleenster vertelt……
Lees ook:Over seks in zorgcentra wordt helaas lacherig gedaan
Lees ook:A-seksueel is een geaardheid, net als he, ho of bi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>