Hop naar het museum: de geschiedenis van de seksuele revolutie

Het EYE Filmmuseum presenteert de komende weken: Cinema Erotica, een overzicht van de verleidelijke filmgeschiedenis: van de eerste film met een vrouwelijk orgasme tot de zinnenprikkelende virtual-realitysensatie Viens! En van de erotische dans van stille-filmdiva Asta Nielsen tot de gestileerde cultfilm Café Flesh.

Erotiek is voor iedereen anders: zo veel kijkers, zo veel verlangens. Geen betere plek dus voor voyeurs dan de zalen van het filmmuseum. Het programma van strekt zich uit van vroeg 20ste-eeuwse blue movies tot zinnenprikkelende virtual reality.

Er zijn avonden over erotiek in design en literatuur, over de seksuele aantrekkingskracht van nonnen, en de orgie in de oudheid. De geschiedenis van de seksfilm trekt voorbij in de Sexy Trailer Show; compilaties van expliciete trailers uit de EYE-collectie, en filmmaakster Jennifer Lyon Bell geeft de workshop ‘From Fantasy to Film – Design Your Own Erotic Film’.

In Nederland liep bloot voorop in de vroege jaren ’70, en Cinema Erotica besteedt ruim aandacht aan die roemruchte jaren. Zo is er een talkshow met onder andere Willeke van Ammelrooy en Martin Koolhoven rond beeldmateriaal uit de collectie. Muziek is er ook: Tomoko Mukaiyama speelt bij Japanse erotica en Djurre de Haan maakt een nieuwe score bij Afgrunden (1910). En er is aandacht voor erotische kunstenaarsfilms van Andy Warhol, Marina Abramović en Melanie Bonajo.

Verder uiteraard de erotiek in films in relatie tot andere kunsten. Daarbij is gestruind door de gehele filmgeschiedenis, van 1910 tot nu.de sensualiteit, en schrikt daarbij niet terug voor schaamtevolle schaduwkanten. Van 1 t/m 19 juni 2017 in Eye Amsterdam.

Lees ook:Hoeveel seks zat en zit er in Nederlandse speelfilms?
Lees ook:Beste SGP, wat is er toch mis met seks op TV?
Lees ook:Seks van het witte doek: iconen zonder siliconen
Lees ook:Negatieve aandacht is ook OK: ‘Fifty Shades of Grey’ slechtste film 2015
Lees ook:Vibrators van nu winnen designprijzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>