Stijging keel- en mondkanker als gevolg van orale seks

Het human papilloma virus (HPV) dat bij geïnfecteerde (vooral jonge) vrouwen baarmoederhalskanker op latere leeftijd veroorzaakt, blijkt op dit moment ook de belangrijkste oorzaak van keelkanker te zijn bij mensen onder de 50……….

Een Amerikaanse studie bij 300 mensen toonde aan dat degenen met meer dan 6 sekspartners bijna 9x meer risico lopen op besmetting met het HPV-virus. Degenen die het opliepen, hadden 32x meer kans om kanker te ontwikkelen.

Het virus is de oorzaak van ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker en naar nu gevreeesd wordt dus ook van kanker in de mond en mondholte bij jongeren. Dit kwam vroeger voornamelijk voor bij oudere mannen die veel roken en drinken.

In de VS verdubbelde het aantal gevallen van mondkanker dat gelinkt werd aan HPV in de afgelopen 2o jaar. Volgens Zweedse onderzoekers in de jaren ’70 was ongeveer een kwart van de gevallen van amandelkanker een gevolg van een HPV-infectie, maar in 2005 was dit reeds naar 90% gestegen.

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat orale seks sociaal aanvaard is bij tieners, ze zien het als minder risicovol dan ‘echte’ seks. Echter: hoe groter het aantal seksuele partners, hoe groter de kans op infectie.

Daarom willen artsen dat jonge jongens nu net als tienermeisjes gevaccineerd worden tegen het papillomavirus. Professor Maura Gillison zegt dat de seksueel overdraagbare HPV een grotere oorzaak is van orale kankers dan tabak.

SEX FACTS: ORAL SEX AND HPV

Lees ook:Michael Douglas: ‘niet van roken of drinken, maar van orale seks kreeg ik keelkanker’
Lees ook:Amerika beleeft ‘De Gouden Eeuw der Orale Seks’
Lees ook:Berichten over pijpen en beffen dienen genuanceerd te worden
Lees ook:Dreigende epidemie keelkanker door orale seks op jonge leeftijd
Lees ook:Tandenpoetsen helpt besmetting HPV door orale seks voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>