Vagina wassen met zeep verhoogt kans op hiv

We willen niet opnieuw paniek zaaien met berichten die in de media opduiken.

Maar nu blijkt uit onderzoeken in Afrikaanse landen dat het wassen van de vagina met zeep een infectie met hiv niet tegengaat.

Integendeel: er is zelfs een verhoogd risico………….

Onderzoekster Nicola Low zegt dat vrouwen aangemoedigd moeten worden minder schadelijke behandelingen voor hun vagina te gebruiken om zo aids te voorkomen in Afrika.

Cijfers uit 13 voorgaande studies onder 15.000 vrouwen, waarvan er 791 een hiv-besmetting opliepen, geven aan dat er een verband bestaat tussen agressieve vaginale behandelingen en besmetting met het virus.

Nadat rekening werd gehouden met leeftijd, burgerlijke status en aantal sekspartners, blijkt dat vrouwen die hun vagina reinigen met doeken of papier bijna anderhalf keer meer risico lopen op hiv dan vrouwen die dat niet doen.

Producten die de vagina uitdrogen en dus ook het reinigen met zeep verhoogt ook de kans op besmetting.

De vagina met zeep reinigen kan leiden tot een verstoorde balans in de vagina. De aandoeningen die daar uit voortkomen worden met hiv-besmetting in verband gebracht.

Onderzoekers zeggen wel dat er nog meer onderzoek naar dit onderwerp moet gebeuren. “In Amerika zorgden campagnes er al voor dat jonge vrouwen stoppen met het nemen van vaginale douches, maar ook in Afrika moeten vrouwen aangemoedigd worden hun vagina minder schadelijke behandelingen te geven.”

Al eerder schreven wij hier op seks.blog over de juiste vagina-hygiène. Wassen met zeep is altijd slecht, goed douchen is afdoende. Gebruik van vaginale reinigingsprodukten bij een infectie of overvloedige afscheiding dient altijd in overleg met de arts gedaan te worden.

Ennuh ten overvloede, maar toch…. Er is natuurlijk maar 1 afdoende remedie tegen hiv: nooit zonder regenjas een stortbui instappen!

Illustratie: was je handen er maar mee!

Lees ook:De beste hygiëne voor de vagina: water bis bis
Lees ook:Vaginale douches zijn schadelijk
Lees ook:Mannen vaker orale kankers met wisselende partners, vrouwen juist minder
Lees ook:Je vagina verzorgen is zoiets als je tanden poetsen
Lees ook:Hoe de vagina goed op smaak te houden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vagina wassen met zeep verhoogt kans op hiv

  1. Pingback: De beste hygiëne voor de vagina: water bis bis | Seks

  2. Pingback: 10 vagina-feiten die elke vrouw zou moeten weten | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>