Sekstips voor (ex-) hartpatiënten – Pas op met overspel!

Seks heeft natuurlijk alles met het hart temaken. Niet alleen overdrachtelijk, maar ook in letterlijke zin.

Je hart gaat er niet voor niks harder van kloppen.

Daarom is het voor mensen die een hartaanval gehad hebben best eng om ‘het’ weer te gaan doen………

Maar na een cardiovasculaire aandoening kunnen mensen zich doorgaans met een gerust hart er weer aan overgeven, stelt de American Heart Association (AHA), die op hun site Circulation, belangrijke tips meegeeft.

Het is het altijd raadzaam de conditie van een patiënt nog eens goed te evalueren, alvorens hij of zij weer seksueel actief wordt. Verder moeten vrouwen met hart- en vaatziekten altijd advies krijgen over de veiligheid van anticonceptiemiddelen i.v.m. andere medicatie.

Een patiënt bij wie al symptomen optreden tijdens minimale inspanning moet seksuele activiteit wel worden ontraden, totdat hun ziekte na behandeling in een stabiele fase is beland.

Medicijnen waarvan bekend is dat ze cardiovasculaire symptomen verbeteren of de overlevingskans vergroten, mogen patiënten niet worden afgeraden omdat ze een negatief effect hebben op seksuele functies.

Geruststellend bij dit alles is overigens, aldus de AHA, dat het absolute risico op een een hartaanval of pijn op de borst, tijdens seksuele activiteit ‘minuscuul’ is, omdat ‘de activiteit’ meestal niet van lange duur is.

Attentie: bovenstaande geldt allemaal voor seks met de eigen, vaste partner. Overspel is een ander verhaal, zo toonde de Zweedse cardioloog Lars Ryden aan. Wanneer je stiekem seks hebt met een andere partner, wordt de hartspier extra belast vanwege de psychologische spanning over de geheime verhouding.

Occasionele seks lokt tot 3x zoveel hersen- en hartinfarcten uit dan regelmatige seks. De mannen die ‘sterven in het harnas’ zijn meestal promiscuë heren die het aanleggen met veel jongere vrouwen. Hoe suf het voor sommigen ook mag klinken: met een gelukkig seksleven binnen een monogame relatie word je echt echt ouder.

Lees ook:Seks lokt zelden hartinfarct uit
Lees ook:Jonge mensen met hart-aandoeningen in de seksuele problemen
Lees ook:Seks na hartinfarct: OK, vreemdgaan: nee
Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Vrouwen zijn na een infarct lang angstig voor seks

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sekstips voor (ex-) hartpatiënten – Pas op met overspel!

  1. Gino

    wow lekker artikel weer dit

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>