Keelkanker bij mannen als gevolg van orale seks verzesvoudigd!

Het percentage keelkanker dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar verzesvoudigd.

Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van kanker die vooral bij mannen voorkomt…………

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder patienten van VUmc in de periode 1990 tot en met 2010, waarover is gepubliceerd in the International Journal of Cancer.

Arts-onderzoeker Michelle Rietbergen van de afdeling KNO-hoofd/halschirurgie onderzocht samen met de afdeling Pathologie tumorweefsel van 240 patienten. Deze waren in de periode 1990-2010 gediagnosticeerd met keelkanker in het VUmc.

Door middel van een kleuringstest gevolgd door een DNA-test werd HPV gedetecteerd.

Hieruit komt naar voren dat het percentage keelkanker dat veroorzaakt wordt door HPV de laatste 30 jaar is gestegen van 5% in 1990 tot 30% in 2010.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de absolute aantallen van keelkanker toenemen. Wellicht is dat dus te verklaren uit de toename van deze HPV-geinduceerde tumoren. Andere vormen van keelkanker worden veroorzaakt door roken en overmatig gebruik van alcohol.

De exacte oorzaak van de stijging van keelkanker door HPV is vooralsnog onbekend. In een vervolgonderzoek is het van belang om na te gaan of deze stijging ook in andere delen van Nederland wordt waargenomen.

Verder pleiten deze gegevens voor de inenting van jonge vrouwen tegen HPV. Niet alleen zou dat baarmoederhalskanker bij de vrouwen zelf kunnen voorkomen, maar mogelijk zou het ook deze vorm van keelkanker bij mannen kunnen voorkomen.

Bijna iedereen komt in zijn of haar leven in aanraking met HPV. Deze virussen leven op of in de huid en slijmvliezen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten HPV. De meesten geven geen klachten. Er zijn een paar soorten die kanker kunnen veroorzaken, maar gelukkig bij een minderheid van de mensen die geinfecteerd worden.

De preventie hiervoor is:
* Laat uw dochters vanaf 13 jaar inenten
* Geen seks hebben
* Of gebruik altijd een condoom en/of beflapje: in alle smaken verkrijgbaar

Lees ook:Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen
Lees ook:Beffen en pijpen kunnen dodelijk zijn!
Lees ook:Michael Douglas: ‘niet van roken of drinken, maar van orale seks kreeg ik keelkanker’
Lees ook:Berichten over pijpen en beffen dienen genuanceerd te worden
Lees ook:Amerika beleeft ‘De Gouden Eeuw der Orale Seks’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Keelkanker bij mannen als gevolg van orale seks verzesvoudigd!

  1. Saskia

    “Laat uw dochters vanaf 13 jaar inenten”
    Met een nog niet voldoende wetenschappelijk getest vaccin? Absoluut niet!!! En waarom alleen vrouwen inenten? Hoe komt die HPV in de vagina? Met een onbeschermd toverstokje!!

    Het bestrijden van HPV moet op meerdere fronten gevoerd worden!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>