De clitoris in de spotlights: het epicentrum van de vrouwelijke seksualiteit

Omdat het de Internationale Week van de Clitoris is, waar u bij de collega’s van powervrouwen.blog meer over kunt lezen, zetten we dit ienemini orgaantje met haar grootse gevoeligheid eens wat in de schijnwerpers.

In de baarmoeder ontwikkelt een vrouwelijk embryo de clitoris uit hetzelfde weefsel waaruit een mannelijk embryo de penis ontwikkelt. Door de invloed van testosteron vormt zich uit dit weefsel bij een man de penis.

Het zichtbare gedeelte van de clitoris (bij de man overeenkomend met de eikel) is bedekt door een stukje huid, dat overeenkomt met de voorhuid bij een man.

Let wel: de clitoris op het plaatje hiernaast is niet gemiddeld, maar zelfs erg groot en bedoeld ter verduidelijking……….

In sommige gevallen gaat er iets fout bij dit proces; het vrouwelijke embryo ontwikkelt dan in plaats van een clitoris een penis. Men spreekt dan van interseksualiteit. (niet te verwarren met transseksualiteit)

De functie van de clitoris is de vrouw seksueel genot te laten beleven. Een evolutionaire theorie stelt, dat een vrouw zonder genot niet vrijwillig tot seks bereid zal zijn.

Een theorie die hiermee samenhangt, is dat het verkrijgen van een orgasme bij een bepaalde partner bijdraagt tot de paarbinding. Een vrouw komt over het algemeen makkelijker tot een orgasme bij een op haar ingespeelde partner. Dit vergroot derhalve de paarbinding. Een sterke paarbinding tussen man en vrouw is een zeer belangrijke parameter voor het overleven van het nageslacht.

Een andere hypothese is dat een orgasme bij de vrouw kans op zwangerschap vergroot, doordat de schokkende bewegingen van het orgasme spasmen veroorzaken in de vagina en de baarmoeder en dit zorgt voor een zuigende werking in de richting van de baarmoeder. Sperma zou zo beter vastgehouden kunnen worden en bij de eicel komen.

Er zijn echter ook aanwijzingen dat door deze spasmen het aanwezige sperma juist uit de vagina en baarmoeder wordt gestoten, waardoor de kans op zwangerschap mogelijk vermindert. Indien het orgasme van de vrouw echter plaats vindt kort nadat de man zijn ejaculaat in de vagina heeft gespoten, zal het sperma nog niet in de baarmoeder zijn aangekomen. Er is enige tijd voor nodig voordat het sperma op eigen kracht de baarmoederhals is doorgezwommen. (Het sperma blijft zo’n 48 uur leven.)

Een laatste hypothese is dat het orgasme van de vrouw een bijproduct is van de embryonale ontwikkeling. Deze hypothese is geponeerd door Elisabeth Lloyd. Zij stelt dat, doordat de penis en de clitoris uit dezelfde structuren zijn ontstaan, zowel man als vrouw een orgasme kunnen beleven.

Binnen sommige culturen bestaat het gebruik om de clitoris bij de vrouw te verwijderen. Dit wordt clitoridectomie genoemd. Men meent dat indien de vrouw geen seksueel genot kan ervaren, de kans kleiner is dat ze vreemd zal gaan. Dit gebeurt over het algemeen in culturen waarin men de vrouw als bezit van de man beschouwt.

Clitoridectomie wordt wereldwijd Female Genital Mutilation genoemd, omdat het episch centrum van de vrouwelijke seksualiteit is verwoest. De vrouw kent vanaf dan geen genot meer.

In vrijwel alle westerse landen een misdrijf. In Nederland en België is het strafbaar gesteld als verminking.

Een clitoris is groter dan het zichtbare deel dat boven de huid uitsteekt. De lengte is ongeveer 10 tot 12cm waarvan slechts 2cm zichtbaar is. Bij een besnijdenis kan het zichtbare deel van de clitoris worden weggesneden, maar de binnenste 8cm blijft intact.

Bij een clitoris reconstructie, o.a. uitgevoerd in ziekenhuizen van Clitoraid, wordt de clitoris blootgelegd, omhoog getrokken en weer vastgezet. Ook in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam wordt deze herstelingreep uitgevoerd.

El Clitoris from Alexeykonan on Vimeo.

Lees ook:Het vrouwelijk orgasme betekent: welkom aan boord!
Lees ook:Clitoris historie
Lees ook:Orgastische seks leidt sneller tot zwangerschap
Lees ook:Het nut van een orgasme volgens School TV
Lees ook:Elke penis begon z’n carrière als clitoris

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De clitoris in de spotlights: het epicentrum van de vrouwelijke seksualiteit

 1. suurtje

  ik gok dat ze het ‘epicentrum’ bedoel?

    /   Reply  / 
  1. Dirkje van Bennekom Auteur

   Klopt Suurtje. Ik heb het gecorrigeerd. Dank voor je reactie!
   Dirkje

     /   Reply  / 
 2. suurtje

  ‘bedoelen’

  Ook niet meer zo helder op de late avond kennelijk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>