Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen

Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papilloma virus is de laatste 20 jaar verzesvoudigd, van 5% naar 30%.

Wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van kanker, die vooral bij mannen de kop opsteekt…..

Dat meldt VUmc.

De overleving van patiënten bij wie keelkanker is veroorzaakt door HPV is wel beter dan bij andere keelkankerpatiënten.

“Blijkbaar reageren HPV-positieve keeltumoren dus goed op behandeling met chemo en bestraling”, concludeert arts-onderzoeker Michelle Rietbergen, die morgen op dit onderwerp promoveert bij VUmc.

In Nederland krijgen meer dan 550 mensen per jaar keelkanker. Belangrijke oorzaken hiervan zijn roken en overmatig alcoholgebruik.

Uit het onderzoek van Michelle Rietbergen blijkt echter dat ook infectie met het humaan papillomavirus (HPV) steeds vaker keelkanker veroorzaakt, met name bij mannen. HPV is het virus dat vooral berucht is vanwege het veroorzaken van baarmoederhals kanker.

Rietbergen vergeleek de overleving van patiënten met HPV-positieve keelkanker met die van patiënten met keelkanker veroorzaakt door roken en overmatig alcoholgebruik.

5 jaar na de diagnose leeft nog 70% van de patiënten met HPV-positieve keelkanker, terwijl dit bij de andere groep 40% is.

Blijkbaar reageren de HPV-positieve keeltumoren dus goed op de behandeling door middel van chemo en bestraling. Dit kan betekenen dat patiënten met HPV-positieve keelkanker in de toekomst mogelijk een minder zware chemo- of bestralingsbehandeling hoeven te ondergaan.

Promovenda Rietbergen benadrukt dat deze feiten pleiten voor HPV-vaccinatie, die nu alleen nog aan meisjes wordt gegeven.

“Door inenting kan je niet alleen baarmoederhalskanker bij vrouwen voorkomen, maar mogelijk ook deze vorm van keelkanker bij vrouwen én mannen.”

Voordat ook mannen zullen worden gevaccineerd tegen HPV zal eerst de effectiviteit van het vaccin bij hen moeten worden aangetoond. Op dit moment wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

Lees ook:Beffen en pijpen kunnen dodelijk zijn!
Lees ook:Keelkanker bij mannen als gevolg van orale seks verzesvoudigd!
Lees ook:Eenderde van keelkankers veroorzaakt door orale seks
Lees ook:Michael Douglas: ‘niet van roken of drinken, maar van orale seks kreeg ik keelkanker’
Lees ook:Veel anuskanker bij hiv-homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>