Eindelijk ontdekt: dus daarom komen vrouwen ook klaar!

Het doel van het vrouwelijk orgasme houdt de wereld nogal bezig. Er zijn religieuze culturen die de clitoris wegsnijden, want vrouwelijk genot is niet noodzakelijk voor de voortplanting en zou mannen maar op verkeerde gedachten kunnen brengen.

Ook al is eerder bewezen dat de samentrekkende bewegingen die ook de baarmoederhals maakt, als een vrouw klaarkomt, het vervoer van sperma naar ‘de juiste plek’ bevordert, was er nog nimmer een theorie die het evolutionaire voordeel aantoonde.

Maar onderzoekers Günter Wagner en Mihaela Pavlice van de universiteit van Yale zochten door en vonden. En het is mooi dat we dat daags na Wereld Orgasme Dag kunnen melden.

In het verleden zouden de hormonale golven die met een orgasme gepaard gaan wel cruciaal zijn geweest voor de voortplanting. Het is belangrijk om te weten dat het vrouwelijke orgasme nu anders is dan zoveel jaar geleden, benadrukt Pavlice .

Het team bestudeerde de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren om zo tot de oorsprong van de vrouwelijke seksuele climax te komen, gebaseerd op die hormonale schommelingen. Bij zoogdieren zoals katten en konijnen komen die hormonale golven ook voor en dat zorgt ervoor dat de eitjes groen licht krijgen om vrij te komen in de eierstokken.

Bij de mens en aanverwante zoogdieren komt die ovulatie echter spontaan voor. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dat ook altijd zo geweest is. De wetenschappers ontdekten dat de eisprong vroeger wel degelijk werd opgewekt door een orgasme. Onze voorouders zouden net als katten en konijnen pas ovuleren onder invloed van die hormonen tijdens de seks. Later, zo’n 75 miljoen jaar geleden om precies te zijn, veranderde dat naar de spontane maandelijkse eisprong.

Hun theorie wordt gestaafd door de plaats van de clitoris. Zoogdieren die het orgasme nodig hebben om zich voort te planten, worden gekenmerkt door een clitoris binnenin of vlakbij de schede, zodat deze makkelijker gestimuleerd wordt. De zoogdieren (en dus ook de mens) die wel spontaan ovuleren hebben echter een clitoris die zich verder af bevindt. Dat verklaart ook waarom slechts weinig vrouwen klaarkomen van alleen penetratie.

“Er is nog steeds veel discussie of het nu wel of niet een functie heeft,” verklaart Pavlicev. “Zo zou het de band tussen beide partners kunnen versterken, dus we kunnen niet uitsluiten dat het een andere functie heeft aangenomen zodra het niet meer essentieel was voor de voortplanting.”

Lees ook:Het vrouwelijk orgasme is een evolutionair mysterie
Lees ook:De clitoris in de spotlights: het epicentrum van de vrouwelijke seksualiteit
Lees ook:De plek van de clitoris bepaalt of een vrouw vaginale orgasmes krijgt of niet
Lees ook:Mensenman heeft geen penisbot, omdat penetratie zo kort duurt
Lees ook:Yes, yes, vrouwen kunnen zowel vaginaal als clitoraal klaarkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>