Seks op later leeftijd: vooral vrouwen plukken er de vruchten van!

Om de prostaat goed en gezond te houden ook op latere leeftijd, werd en wordt mannen geadviseerd om een paar keer per week te ejaculeren. Maar naar nu blijkt, pakt seks voor senioren bij de vrouwen beter uit dan bij de mannen.

In een onderzoek van de Michigan State University (gepubliceerd in The Journal of Health and Social Behavior) werden gegevens van 2204 mensen verzameld die deel uit maakten van The National Social Life, Health and Aging Project. Aan het begin daarvan, in 2005, waren de deelnemers tussen de 57 en 85 jaar. Toen vulden zij vragenlijsten in over hun gezondheid en levensstijl en werden zij onderzocht op cardio vasculaire aandoeningen en in 2010 en 2015 opnieuw.

Bij mannen op leeftijd die één of meerdere keren per week seks hadden, kwam het vaker voor dat zij last hadden van hart- en vaatziekten aan het eind van de onderzoeksperiode dan bij mannen die minder of geen seks hadden. Vooral als zij daarbij stimulerende middelen als viagra gebruikten. Het verhoogde risico werd niet bij vrouwen geconstateerd.

Hoofdonderzoker Hui Liu zegt verbaasd te zijn. “Onze resultaten laten zien dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij mannen die regelmatig seks hebben dubbel zo hoog ligt dan bij mannen die seksueel inactief zijn. Daarnaast neemt het risico toe bij mannen die in normale of bovengemiddelde mate genieten van seks dan bij mannen die er in mindere mate van genieten.”

Volgens Liu zou de reden hiervan kunnen zijn dat mannen op leeftijd meer stress en uitputting ervaren omdat zij meer prestatiedruk ondervinden dan jongere mannen. Oudere mannen hebben vaker moeite met het krijgen van een erectie en een orgasme, mogelijk door medische en/of psychische redenen. “Artsen zouden moeten praten met hun patiënten over de risico’s van seksuele activiteit op leeftijd en mannen die regelmatig seks hebben, moeten testen op risico’s op cardiovasculair gebied.”

Volgens Liu heeft een kwalitatief seksueel leven voor vrouwen een positief effect omdat het hormoon dat vrijkomt tijdens een orgame een positieve invloed heeft op de gezondheid. Ook is al langer bekend dat sterke en intieme relaties een goede invloed hebben op de gezondheid van vrouwen.

“Dit is relevanter voor mannen dan voor vrouwen”, aldus Liu. “Voor mannen is het over het algemeen meer vanzelfsprekend om steun te krijgen van hun partner dan dat dit voor vrouwen het geval is. Alleen vrouwen in kwalitatieve relaties hebben daarom dergelijk gezondheidsvoordelen.”

Lees ook:Hoe meer zin in riskant leven, hoe meer zin ook in seks
Lees ook:Meer seks + veel overspel = minder risico prostaatkanker
Lees ook:Van seks via Tinder en Grindr krijg je soa’s
Lees ook:Mannen die veel anale seks doen, zitten met luier in bejaardenhuis
Lees ook:Ook de leeftijd van je ontmaagding is (deels) genetisch bepaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>