Het leger der aseksuelen: ‘Cake is better than sex’

Reeds eerder schreven we hier over aseksualiteit.

Dit is een feit als je in geen enkele fase van het leven en op geen enkele manier behoefte hebt aan seks. Niet met een ander en ook geen masturbatie.

Sommige van deze mensen zijn ook aromantisch: dat wil zeggen dat zij eveneens geen behoefte hebben aan een liefdesrelatie en tedere aanrakingen.

Tot voor kort werd er weinig over deze mensen gesproken, die zeker 1% van de wereldbevolking vormen.

Het leek een soort van seksueel taboe, ook al klinkt dat nogal paradoxaal.

Inmiddels hebben zij zich verenigd en vertellen sommige aseksuelen over hun leven; uiteraard in de hoop op meer begrip…..

Bij NOS Nieuws vandaag het verhaal van de Nederlandse Laura. Ze is 22 jaar en aseksueel.

Sinds haar jeugd weet ze het al. Alleen, toen wist Laura nog niet dat dat zo heette. Haar puberteit was niet gemakkelijk. “Je voelt je wel een beetje een alien in de wereld. Want je bent niet geïnteresseerd in datgene waar iedereen in geïnteresseerd is. Daar word je steeds mee geconfronteerd”, vertelt ze.

Pas toen ze op Tumblr het woord tegenkwam, vielen voor Laura de puzzelstukjes op hun plaats. Ze stuitte op het internationale forum AVEN(Asexual Visibility & Education Network), waar ze in contact kwam met andere Nederlandse aseksuelen.

Dat was een opluchting. “Het is fijn dat je niet de enige bent die niet in seks geïnteresseerd is. Zeker in een wereld waarin iedereen dat juist wel is”, vertelt Laura. Het is een feest der herkenning: “Op het forum zeggen we: cake is better than sex”.

Met organisaties als ACE en in de laatste jaren ook deelname van aseksuelen aan de Gay Pride, zijn Amerikaanse aseksuelen een stuk zichtbaarder dan de Nederlandse. Maar daar lijkt verandering in te komen.

Het COC komt al op voor rechten van homo’s, lesbiennes en transgenders, maar zou daar in de toekomst ook aseksuelen aan toe kunnen voegen. Directeur van het COC Koen van Dijk: “We vertegenwoordigden eerst alleen homo’s, lesbiennes en biseksuelen, pas later kwamen daar transgenders bij.”

Laura hoop dat ze later wel een partner vind die haar aseksualiteit accepteert, of zelf ook aseksueel is. “Ik heb nog nooit een relatie gehad, omdat ik wist dat de ander altijd seks wilde.”

Lees ook:Hoe doen transgenders het?
Lees ook:Aseksuelen: hele gewone mensen, alleen hoeven ze niet van ‘je dat’
Lees ook:Aseksueel & aromantisch: als je geen polonaise aan je lijf wilt
Lees ook:Het leger der aseksuelen groeit II
Lees ook:Hoera! Wetenschap ontdekt het nut van seks…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>