Nederlandse vrouwen hebben minder seks dan hun moeders destijds, maar betreuren dit niet

Nederlandse vrouwen hebben steeds minder seks, maar vinden dat helemaal niet erg.

Tijdschrift MARGRIET heeft in de afgelopen 45 jaar regelmatig enquêtes over seksualiteit gehouden onder Nederlandse vrouwen van 25 tot 75 jaar en heeft dus vergelijkingsmateriaal.

Uit de tijd dus dat vrouwenbladen het nog niet over seks mochten hebben, maar over seksualiteit en toen je ‘het’ ~ook in Nederland~ nog schreef met een X…….

In 1993 zei 46% meer dan 1x per week seks te hebben, terwijl dat nu op 19% ligt. Bij vrouwen boven de 50 is dat 7%.

Vrouwen vinden het steeds minder belangrijk om tot orgasme te komen. In 1993 zei 57% dit cruciaal te vinden, wat in 2004 zakte naar 53%, om vervolgens in 2013 op 51% uit te komen.

Meer dan de helft zegt niet altijd klaar te komen tijdens de seks. 17% van de vrouwen van nu meldde zelden tot nooit klaar te komen.

“Het hyperige rondom seks van na de seksuele revolutie is aan het verdwijnen in de slaapkamer”, aldus seksuologe Goedele Liekens deze week in het blad.

Dit terwijl de seksualisering van de samenleving volgens relatietherapeut Jean Pierre van de Ven steeds erger wordt. “Je hoeft maar broodbeleg te kopen en de halfblote vrouwen lachen je van de verpakking tegemoet.”

De ondervraagde vrouwen geven aan dat hoe langer een relatie duurt, hoe meer de drang naar seks afneemt.

“Een beetje aanprutsen en aansukkelen in de slaapkamer kan best, het hoeft heus niet allemaal perfect te gaan. Seks is geen olympische spelen”, besluit Goedele Liekens.

Lees ook:De orgasme-kloof is zoals de loonkloof
Lees ook:Goedele’s boeken nu gebundeld in ‘Haar Seksbijbel’
Lees ook:Goedele Liekens promoot viagra-condoom
Lees ook:Het Orgasme van Goedele Liekens
Lees ook:‘Seks is naakt, veel, hard en luid’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>