De 8 soorten orgasmes van een vrouw

In 1970 publiceerde de feministische schrijfster Susan Lydon een clitoraal manifest, dat de opmaat vormde voor een periode van de opvatting dat de clitoris de enige bron van vrouwelijk seksueel genot is.

Tot 1982, het jaar waarin Beverly Whipple een boek publiceerde over de G-spot: een sponsachtig plekje enkele centimeters de vagina in, dat voor zeer intense, ja zelfs spuitende orgasmes kon zorgen.

Tot op heden wordt er over het wel of niet bestaan van deze wonderbaarlijke G-spot fel gediscusseerd en is deze wel empirisch aangetoond, maar nooit anatomisch.

Maar Beverly Whipple zette haar onderzoeken naar het inwendige vrouwelijke orgasme voort, in samenwerking met neurowetenschapper Barry Komisaruk. Samen ontdekten ze dat de clitoris veel groter was dan de paar milimeter aan de buitenkant en niet de enige bron van seksuele vervoering is.

De binnenwand van de vagina zit namelijk vol met uitstulpinkjes die zeer veel zenuweinden bevatten en dus inwendige orgasmes mogelijk maken.

Ook het laatst reeds genoemde cervicale orgasme (door stimulatie van de baarmoederhals), dat eveneens veel controverse uitlokte, wordt hiermee een stuk verklaarbaarder.

Komisaruk en Whipple ‘ontdekten’ nog een 4e vorm van vrouwelijk klaarkomen, namelijk door zuiver concentratie en/of meditaties.

Daniel Bergner, auteur van het boek ‘Wat vrouwen willen; een onderzoek naar vrouwelijke verlangens & een afrekening met de mythe van de vrouwelijke monogamie’, schreef voor Vrij Nederland een interessante uiteenzetting van de 4 vrouwelijke hoogtepunten.

Sommige mensen zouden daar nog een 5e soort aan toegevoegd willen hebben en dat is het anaal orgasme, wat (daar gaan we weer) bij vrouwen ook al omstreden is.

Weer andern komen zelfs tot het onderscheiden van 8 soorten van vrouwelijk klaarkomen

Lees ook:Het vrouwelijk orgasme werkt als pijnstiller
Lees ook:‘Een vaginaal orgasme bestaat niet’
Lees ook:De plek van de clitoris bepaalt of een vrouw vaginale orgasmes krijgt of niet
Lees ook:Samen klaarkomen maakt sneller zwanger
Lees ook:Het vrouwelijk orgasme is een evolutionair mysterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>