Mannen vaker orale kankers met wisselende partners, vrouwen juist minder

Al heel lang is bekend dat orale seks orale kankers kan veroorzaken. Nog niet zo heel lang wordt dit toegegeven en bewezen door de wetenschap. Een ongemakkelijke waarheid.

Het Humaan Pappilloma Virus, kortweg HPV werd vroeger alleen in verband gebracht met baarmoederhalskanker, waar meiden in Nederland tegen ingeënt kunnen worden, maar blijkt ook kankers aan mond, keel, geslachts- en voortplantingsorganen en anus te triggeren.

Mannen zijn hier dubbel zo vaak als vrouwen mee behept, blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore. Tweederde van kankers van de keelholte wordt in de westerse wereld veroorzaakt door een infectie met HPV16.

Deze kankers komen de laatste jaren steeds vaker voor, aldus Gypsyamber D’Souza, professor epidemiologie aan de universiteit van Baltimore, die haar bevindingen bekend maakte op een wetenschappelijke conferentie in Washington.

De praktijken van de fellatio en cunnilingus, de mooie woorden voor pijpen en beffen, zorgen voor kankers die veel vaker mannen treffen, in het bijzonder blanke mannen van middelbare leeftijd, dan vrouwen. Analyse toont dat deze wijdverspreide seksuele handelingen op steeds vroegere leeftijd gedaan worden en dat ook het aantal sekspartners toeneemt.

Bij mannen neemt het risico op een orale HPV-infectie toe bij een hoger aantal orale sekspartners. Bij vrouwen is dat echter niet het geval: „Als je mannen en vrouwen met een gelijk aantal sekspartners vergelijkt, heeft een man veel meer kans om HPV op te lopen dan een vrouw.

Sterker nog: bij vrouwen lijkt het risico op een HPV-infectie zelfs af te nemen als ze een groter aantal vaginale sekspartners hebben. Dat komt mogelijk doordat vrouwen eerst vaginaal worden blootgesteld aan HPV, waardoor ze een soort immuniteit opbouwen die voorkomt dat ze oraal worden geïnfecteerd: “Mannen hebben niet alleen meer kans op een infectie, maar lijken ook minder snel van de infectie af te komen, wat verder bijdraagt aan een verhoogd kankerrisico”, aldus D’Souza.

Lees ook:Tandenpoetsen helpt besmetting HPV door orale seks voorkomen
Lees ook:Stijging keel- en mondkanker als gevolg van orale seks
Lees ook:Jongens moeten, net als meisjes, een HPV-prik voor ze seksueel actief worden
Lees ook:Vrouwen dubbel zo scheutig met orale seks als mannen
Lees ook:Dreigende epidemie keelkanker door orale seks op jonge leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>