Seks na borstkanker

Veel vrouwen die behandeld zijn of worden voor borstkanker, bijvoorbeeld met hormonale therapie, ervaren problemen met intimiteit en seksualiteit. Dit ter sprake brengen is voor veel patiënten en zorgverleners lastig. Als deze problemen al bespreekbaar worden is het uitvragen van problemen en het geven van informatie of advies niet voor iedere behandelaar eenvoudig.

De mate van aandacht en adviezen verschillen soms per behandelaar. Op de Mammapolikliniek van Isala Oncologisch centrum is dankzij een subsidie van Pink Ribbon, een methode ontwikkeld om seksualiteit structureel te bespreken en wordt informatie en advies op dit gebied beter op elkaar afgestemd.

Problemen die borstkankerpatiëntes ervaren op seksueel gebied tijdens en na een behandeling zijn o.a. afname of verlies van seksueel verlangen, opwinding en orgasme. Ook vaginale droogte en pijn bij het vrijen komen voor. Vermoeidheid, slecht slapen, gewichtstoename, opvliegers en angst of spanning hebben indirect ook invloed. Vrouwen kunnen door een operatie, bestraling of chemotherapie hun lichaam anders zien en beleven en hierdoor beperkingen ervaren binnen intimiteit en seksualiteit. Het hebben van een vaste partner kan helpen bij het verwerken van veranderingen, maar soms ontstaan er ook problemen binnen een relatie. Voor single vrouwen levert het soms spanningen op bij het aangaan van een nieuwe seksuele contacten.

Voor de signalering van deze problemen maakt Isala gebruikt van de zogenoemde ‘lastmeter IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)’. Dit is een vragenlijst met aandacht voor diverse problemen op lichamelijk en psychosociaal gebied. De lijst is aangevuld met vragen rondom intimiteit en seksualiteit. U beantwoordt de vragen aan het begin van de behandeling met hormonale therapie en nog eens na drie maanden. Belangrijker dan de vragenlijst is het gesprek, met de regieverpleegkundige, aan de hand van deze lijst. Gedurende het hele traject is zij uw aanspreekpunt en kan u zonodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld de gynaecoloog, seksuoloog, psycholoog, diëtist, menopauzespecialist, (bekken)fysiotherapeut, ergotherapeut of fertiliteitsarts.

Want zeg nou zelf? Bij borstkanker is seks niet het eerste waar je aan denkt. Echter: dat het veel invloed op een vrouw heeft om een gedeelte van of de gehele borst(en) te moeten missen, snapt iedereen. Voor mensen die er niet tegen kunnen: onderstaande foto’s kunnen als schokkend worden ervaren, maar Hannah Foxley die van de ene op de andere dag borstkankerpatiënte werd, liet haar goede vriend: de fotograaf Justin Paget, het proces in beeld brengen. Juist om het taboe te doorbreken.

En een mooie kijktip is de Vlaamse docuserie ‘Liefde in tijden van kanker’.

Lees ook:Na borstkanker hebben vrouwen meer begeleiding nodig op seksueel gebied
Lees ook:Huisartsen krijgen seksles
Lees ook:De Blije Doos: 3d-clitoris, PrEP en een zadelhoes ‘Lekker kontje’
Lees ook:Behoefte aan seks gaat niet weg als je oud, ziek of gehandicapt bent
Lees ook:Gewone stervelingen hebben hele andere seks dan pornosterren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>