Bevallen met een keizersnede leidt niet tot betere seks

Voor het eerst een kind baren en borstvoeding geven zijn factoren die het seksueel functioneren kort na de bevalling kunnen bemoeilijken. Een keizersnede heeft ook geen gunstig effect. Zo blijkt uit onderzoek van de Vrouwenkliniek van het UZ Gent onder 109 vrouwen, waarover is gepubliceerd in in The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care.

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap ervaart ruim 30% van de vrouwen pijn tijdens de seks, zogenoemde dyspareunie, dat stijgt naar 50% bij 6 weken na de bevalling en daalt weer naar 40% na een half jaar. Dat lijkt een grote groep, maar in vergelijking met niet-zwangeren valt dat mee, Daar ervaren 15% tot 20% soms pijn ervaren bij seksuele betrekkingen.

Bovendien zijn de pijnscores bij zwangere en pas bevallen vrouwen eerder aan de lichte tot matige kant, het gaat om scores tussen de 2,5 en 4 op een schaal van 10 op de pijnindex. De pijn wordt niet altijd als heel storend ervaren.

“Vrouwen die borstvoeding geven en voor het eerst bevallen, hebben hogere pijnscores” aldus onderzoeksleider professor Weyers. “Borstvoeding geven verandert de hormoonhuishouding en gaat daardoor dikwijls gepaard met vaginale droogheid. De verminderde vochtproductie geeft dan meer pijn bij betrekkingen.”

Bij een eerste bevalling is de kans op een knip of scheur namelijk het grootst,. Maar ook zonder dat is na de geboorte van een eerste het trauma van de bekkenbodemspieren het grootst. Pijn bij betrekkingen neemt echter sterk af vanaf 6 weken na de bevalling. Na 6 maanden heeft alleen het feit van primipariteit (een eerste kind krijgen) nog invloed.

Opmerkelijk genoeg heeft een keizersnede geen gunstiger effect op de seks. “Een belangrijke conclusie, want de vraag naar een preventieve keizersnede, om een verzakking tegen te gaan of het seksueel functioneren te vrijwaren, blijft toenemen”, aldus Weyers. “Dat beschermende effect op de seksuele functie is er dus niet. Meer nog: de vrouwen die een keizersnede ondergingen, scoren 6 maanden na de bevalling significant slechter op bepaalde factoren van de levenskwaliteit, zoals vermoeidheid en energiepeil.”

6 tot 8 weken na de bevalling bleek meer dan 70% van de vrouwen opnieuw seksueel actief. De vrouwen bij wie het seksueel functioneren dan het meest was verstoord, scoorden ook beduidend lager op het vlak van levenskwaliteit. “Dat sterkt ons in de overtuiging dat er een duidelijke link is tussen seksueel functioneren en algemeen welbevinden”, aldus Dr. Els Elaut, seksuoloog en mede-auteur van de studie.

Lees ook:Meer pijn bij de seks na bevalling met keizersnede
Lees ook:Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling
Lees ook:Seks na een bevalling? Ook vaders hebben wel wat anders aan hun euh……hoofd!
Lees ook:‘Vrouwen genieten meer van seks als ze eenmaal natuurlijk gebaard hebben’
Lees ook:3 maanden na een bevalling zijn vrouwen weer seksueel actief

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>