Pilgebruik zorgt voor dubbel zoveel hiv-infecties

Het risico voor vrouwen om hiv te krijgen is 2x keer zo groot als ze de pil slikken of andere hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken, zoals de prikpil of geïmplanteerde hormoonstaafjes.

Wanneer de pilslikkende vrouwen eenmaal besmet zijn, heeft hun partner ook een verdubbelde kans het virus te krijgen…………

Dit is de uikomst van een Amerikaanse studie van de Universiteit van Washington, waarover is gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Lancet Infectious Diseases’.

Het onderzoek is van wereldwijd belang omdat 140 miljoen vrouwen hormonale anticonceptiemethoden gebruiken. Volgens de VN waren eind 2010 ruim 34 miljoen mensen besmet met HIV.

De afgelopen 20 jaar hebben meerdere studies de pil in verband gebracht met HIV, maar tot nu toe waren de conclusies altijd in strijd met elkaar.

In 2 lange-termijn studies van 2004 tot 2010 werden 3790 heteroseksuele koppels meegenomen, waarbij steeds één van de partners al met HIV was geïnfecteerd en de ander niet. De stellen woonden in 7 verschillende Afrikaanse landen, waren meestal getrouwd en hadden kinderen.

Van de 1314 stellen waarbij de man HIV had, was de kans 6,6 op de 100 dat vrouwen met hormonale anticonceptie het ook kregen. Bij vrouwen die geen hormonen gebruikten was die kans 3,8 op de 100. Van de 2476 stellen waarbij de vrouw HIV had en wel of geen hormonen gebruikte, was de kans 2,6 tegenover 1,5 op de 100 dat hun mannen ook besmet werden

De bevindingen pleiten volgens de onderzoekers voor een dubbele bescherming. Ze hopen dat vrouwen gestimuleerd worden om naast de hormonale anticonceptie ook condooms te gaan gebruiken. Op die manier verwachten ze het risico op HIV, met name in Afrikaanse landen, te verlagen.

Lees ook:Mensen die aan anticonceptie doen, hebben 3x vaker seks
Lees ook:In zuidelijke landen zijn ze een stuk geiler dan in het noorden
Lees ook:Helft hiv-besmette mensen weet dit niet van zichzelf
Lees ook:De Pil: bedacht voor vrije seks, maar vaak een libido-killer
Lees ook:Doodsbedreigingen na seks bij het Afrikaanse Big Brother

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Pilgebruik zorgt voor dubbel zoveel hiv-infecties

  1. Pingback: De Pil: bedacht voor vrije seks, maar voor veel vrouwen een libido-killer | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>