Mond- en keelkanker door orale seks, maar ook door tongzoenen

Al enige jaren is duidelijk dat het Humaan Papillomaan Virus, niet alleen baarmoederhals-kanker veroorzaakt, maar ook kankers aan anus, penis, keel, tong en mond.

Het wordt inmiddels dan ook als een seksueel overdraagbare aandoening bestempeld. Niet Australian kissing, maar ook French kissing is een boosdoener.

Dat beweert althans Professor Mahiban Thomas van het Australische Royal Darwin Hospital.

Hij waarschuwt ervoor dat je tijdens zoenen HPV ook kunt doorgeven. Het verhoogde risico in het afgelopen decennium is te danken aan de lossere en experimentelere manieren van seks bedrijven anno nu.

Met hoe meer verschillende mensen je in je leven ‘getongd’ hebt des te groter het risico dat je HPV hebt opgelopen.

Het aantal patiƫnten met hoofd-halskanker is in de afgelopen 10 jaar wereldwijd gestegen en is nu de op 5 na meest voorkomende kankersoort in Europa. De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen. Maar de laatste jaren is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen.

De 3e week van september is in Europa uitgeroepen tot Head and Neck cancer awareness week. Ook diverse Nederlandse ziekenhuizen besteden komende week dus voorlichtingsbijeenkomsten.

Lees ook:Toename hoofd- en halskanker onder jongeren t.g.v. orale seks
Lees ook:Veel anuskanker bij hiv-homo’s
Lees ook:Aids is een chronische ziekte
Lees ook:Dreigende epidemie keelkanker door orale seks op jonge leeftijd
Lees ook:Penis-kanker is nog behoorlijk taboe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>