Een tongzoen valt niet meer onder verkrachting

French-KissIk las gisteren een bericht in de krant dat ik zo zielig vond.

De onlangs afgetreden wethouder Jo Dejong van de gemeente Meerssen heeft zelfmoord gepleegd.

De 58-jarige Dejong trad eind februari terug als wethouder omdat hij een vrouwelijke gemeenteambtenaar tijdens carnaval tegen haar zin had getongzoend…..

Het incident staat lokaal bekend als ‘de tongzoenaffaire’. Dejong had voordat hij aftrad nog wel zijn excuses aan de vrouw aangeboden.

“Het is logisch dat je met carnaval bij een glaasje bier wat losser met elkaar omgaat, maar er zijn grenzen”, zei burgemeester Schmidt destijds. “Dejong’s gedrag jegens de vrouw was niet te tolereren.”

Natuurlijk zullen we nooit weten of de schaamte van deze man hem tot zijn wanhoopsdaad dreef.

En dat daags voordat de Hoge Raad vandaag bepaalde dat iemand gedwongen een tongzoen geven niet langer verkrachting is. Maar dat betekent niet dat je nu zomaar iedereen kan tongzoenen. Een onvrijwillige tongzoen kan nog steeds 8 jaar cel opleveren.

Toch is het een bijzonder oordeel. Eerst vond de raad nog dat iedere vorm van seksuele penetratie onder verkrachting viel. Maar die term vinden ze nu toch in strijd met het ‘algemeen taalgebruik’.

Ook wordt een veroordeling voor verkrachting bij een ongewenste tongzoen vaak als onrechtvaardig ervaren, omdat dat toch wat anders is dan bijvoorbeeld gedwongen seks.

De verandering komt door een zaak in Leeuwarden. Daar tongzoende een man iemand tegen haar wil in het Medisch Centrum. Een vrouw was het toilet aan het schoonmaken toen de man haar van achteren benaderde, tegen de muur duwde en zijn tong in haar mond stopte.

Toen oordeelde de rechter dat er sprake was van verkrachting. Die zaak moet nu opnieuw worden bekeken.

De gemeente Meerssen met zijn tongzoenende wethouder dezer dagen gaan begraven.

Lees ook:Vrouwen kunnen niet verkrachten volgens de wet
Lees ook:Seks met kinderen onder de 12 jaar moet als verkrachting worden bestraft
Lees ook:Seks in de baas z’n tijd valt niet onder werkverzekering
Lees ook:Seksende wethouder in de fietsenstalling privé-zaak
Lees ook:Nein = Nein, als een vrouw geen seks wil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>