Waarom mensen-mannen zo’n dikke kraag op hun eikel hebben

eikel-eiMenno Schilthuizen wist dus dat hij een emotioneel geladen onderwerp koos, toen hij zijn boek ’Darwins peepshow. Wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf’ publiceerde.

Want hoewel de 49-jarige bioloog veel aandacht heeft voor seks bij kevers, waterjuffers, slakken, eenden en makaken, blijft het oog toch haken bij het toevoegsel ’en onszelf’.

Dat meldt vandaag het Noordhollands Dagblad.

Schilthuyzen deed veel onderzoek onder slakkken, maar beperkt zich niet tot 1 diersoort. Hij wil juist laten zien dat bij seksualiteit algemene natuurwetten actief zijn, die zijn even goed van toepassing op kevers als op mensen.

Eén van die wetten is dat mannetjes altijd sperma kunnen maken en dus altijd baat hebben bij seks, terwijl vrouwtjes een beperkt aantal eitjes hebben en om die reden kieskeuriger zijn. ’Batemans vuistregel’ noemt Schilthuizen dit principe, genoemd naar de Britse bioloog Angus Bateman (1919-1996), die als ontdekker te boek staat.

Batemans vuistregel is de enige beperking in een niets ontziende race waarin mannetjes en vrouwtjes uitgebreid vals spelen voor de overwinning. De mannetjes willen koste wat kost het alleenrecht om de vrouwtjes te bevruchten, de vrouwtjes doen er alles aan om baas in eigen buik te blijven.

Zo hebben waterjuffers een schepje aan hun penis, waarmee ze het zaad van hun voorganger uit de vagina van het vrouwtje schrapen, voordat zij zelf hun sperma inbrengen.

Maar ook bij mensen blijkt iets dergelijks gaande, toonden biopsychologen Gordon Gallup & Rebecca Burch in 2002 aan. 12% van de vrouwen heeft ooit weleens in hun leven binnen 24 uur gemeenschap gehad met meer dan 1 man.

Daarom heeft de mannelijke penis zo’n opmerkelijke dikke rand op de eikel. Deze ’kraag’ heeft tijdens de geslachtsgemeenschap een ’zuigerachtige werking’, waarmee zo’n 90% van andermans zaad naar buiten wordt getransporteerd in de zogenaamde ‘sperma-oorlog’. Tenminste, bij proeven met dildo’s, schrijft Schilthuizen.

Maar vrouwtjesdieren hebben zo hun eigen methodes om van ongewenst sperma af te komen. Dwergcelspinnen doen aan ’spermadumpen’, als ze na ’de daad’ een leukere spinnenman tegenkomen. En mensenvrouwen ook! Het blijkt dat vrouwen die tijdens de geslachtsdaad een orgasme beleven, veel meer sperma ’binnenhouden’ dan vrouwen die niet klaarkomen.

Dit bracht bioloog Bill Eberhard al in 1991 tot de suggestie dat kunstmatige bevruchting beter met een dildo kan gebeuren dan met een pipet. De kans op zwangerschap zal toenemen. Zijn artikel, schrijft Schilthuizen, werd door medici ’volledig genegeerd’. Want seks is niet alleen maar leuk.

Menno Schilthuizen was samen met Goedele Liekens dit voorjaar te gast om te spreken over het wonder van den piemel.

Lees ook:Menno Schilthuizen: professor op het gebied van penis en vagina
Lees ook:Seksuele uitslovers sterven jonger
Lees ook:De penis van een mensen-man is sowieso groot: dus zeur niet
Lees ook:Als de seksen van penis en vagina ruilen….
Lees ook:Suïcidale reproductie: heel veel seks hebben en dan sterven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>