Een vaginaal orgasme bestaat eigenlijk niet

De laatste jaren duiken ze weer op in wetenschappelijke tijdschriften. De redenering klinkt heel bekend: vrouwen die vaginaal kunnen klaarkomen zijn volwassener en psychologisch beter aangepast dan vrouwen die ‘alleen maar’ clitorale orgasmes hebben.

Maar laat ik u direct geruststellen: het gaat hier om slecht onderzoek waaraan ondeugdelijke redeneringen en een gebrek aan kennis over de vrouwelijke anatomie ten grondslag liggen.

Sinds het baanbrekende onderzoek van de Australische uroloog Helen O’Connell, zo’n 10 jaar geleden, weten we dat wat we de clitoris noemen, in feite maar een onderdeel van de hele clitoris is, namelijk de glans, of het eikeltje, vergelijkbaar met de eikel van de penis…………

Het grootste deel van de clitoris bevindt zich ‘onderhuids’, is ruim 10 keer groter dan de glans, en zwelt tijdens seksuele opwinding op tot een waar opgewonden standje. Net als de penis. Het is daarom onmogelijk je ook maar enige vorm van seksuele stimulatie voor te stellen waarin de clitoris geen rol speelt.

Of je nou de glans stimuleert met hand of mond, delicaat, subtiel, spannend, of je meer concentreert op de vagina, en dan vooral de voorwand van de vagina: de clitoris wordt steeds gestimuleerd……

De exacte locatie van de stimulatie – via de glans of via de vagina – moet natuurlijk niet worden verward met een onderliggend orgasme-mechanisme. Waar en hoe je ook stimuleert, het resulterende orgasme is en blijft clitoraal.

Dat wil niet zeggen dat het niet uitmaakt waar en hoe je stimuleert. Ongeveer het hardste cijfer dat seksonderzoek tot nu toe heeft opgeleverd is het percentage vrouwen dat nooit tot vrijwel nooit een orgasme ervaart door gemeenschap (met of zonder stimulatie van de glans clitoris): 70%. Gemeenschap is dus niet zo’n effectieve vorm van seksuele stimulatie voor vrouwen. En als je, zoals veel mensen, vindt dat een orgasme door gemeenschap het meest begerenswaardige doel is, dan wordt een vrijpartij tussen een vrouw en een man voor de vrouw al snel een hachelijke zaak.

Voor mannen is het niet zo ingewikkeld. Zij kunnen niet penetreren zonder stijve, dus seksueel plezier is een noodzakelijke voorwaarde voor de begeerde seksuele activiteit. Werden vrouwen ook maar zo beschermd door hun anatomie! Maar nee, penetratie is bij de meeste vrouwen met een redelijk ontspannen bekkenbodem mogelijk, ook al is het niet plezierig of voelt het onaangenaam (of zelfs pijnlijk). Nou ja, een kniesoor die daar op let. Of toch niet? Hoeveel mannen zouden zin hebben in seks die niet belonend (of zelfs pijnlijk) is? Dus vrouwen, koester uw opgewonden standje.

Omdat ik het bovenstaande enorm duidelijk uitgelegd en goed beschreven vind, doe ik iets wat ik bijna nooit doe. De hierboven getoonde tekst is praktisch integraal overgenomen van Kennislink. De auteur ervan is Dr. Ellen Laan. Zij is psychologe en seksuologisch wetenschapper in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de mechanismen van seksuele opwinding en de verschillen hierin tussen mannen en vrouwen.

Lees ook:‘Er bestaat geen G spot. Er is een C spot, namelijk de clitoris’
Lees ook:Elke penis begon z’n carrière als clitoris
Lees ook:De nieuwe Womanizer: het beste seksspeeltje voor vrouwen!
Lees ook:De orgasme-kloof is zoals de loonkloof
Lees ook:Clitoris historie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een vaginaal orgasme bestaat eigenlijk niet

  1. wHomanizer

    Dag Dirkje,

    Wat je schrijft over de beleving door mannen valt in de praktijk tegen hoor. Als je een beetje sensitief bent voor de gevoelens van je partner dan bepaalt dat in sterke mate hoe opgewonden je bent/blijft. Bovendien, voor mij dan, er is meer dan alleen penetratie als het om seks gaat. Gelukkig wel….

      /   Reply  / 
  2. Pingback: De veelkleurigheid van vrouwen: clitoraal orgasme, vaginaal orgasme én G-spot orgasme | Seks

  3. Pingback: De clitoris is het topje van de vulkaan | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>