Tientallen naaktfoto’s gehackt: hoe voorkom je het?

nude_tali_wip_by_lovelymaiden-d6h9ksoHet was het gesprek van de dag gisteren. Een hacker heeft honderden naaktfoto’s te pakken van beroemdheden.

O.a. kiekjes van Jennifer Lawrence en Rihanna zouden door hem gedownload zijn. Daarmee laaien opnieuw de geruchten op dat er lekken zitten in de iCloud……

De naaktfoto’s werden van zondag op maandag op het online forum 4chan geplaatst. In de uren daarop lekten steeds meer foto’s, en de hacker claimt er nog heel veel meer te hebben. Volgens Buzzfeed bestaan er ook naaktfoto’s van Avril Lavigne, Hillary Duff, Kaley Cuoco, Kim Kardashian en Selena Gomez. Volgens celebrity-nieuwssites gaat het om de grootste hackschandalen van beroemdheden in lange tijd.

Kort nadat de eerste foto’s online verschenen, gingen er geruchten dat de foto’s verkregen waren via iCloud, de online opslagdienst van Apple. De foto’s waren namelijk allemaal afkomstig van een iPhone of iPad. Bovendien stond in de exif-informatie van de foto’s te lezen dat het om recente afbeeldingen ging, van hooguit 2 maanden oud. 4chan-gebruikers gaan er daarom vanuit dat het om een recent beveiligingslek gaat.

Waren het een paar jaar geleden nog sporen die je na kon laten op het net, nu gaat het om echte lekken van mensen die ook plaatjes die zeer privé zijn in The cloud geparkeerd hebben, meldt ComputerIdee.nl.

Wat kun je doen om dat te voorkomen? Eerst en vooral is het het handigste dat je die pikante shoots niet maakt en al zeker niet per computer of smartphone met je geliefde deelt.

Sterren als Jennifer Lawrence staan weliswaar vanwege hun beroep en/of beroemdheid enorm in de schijnwerpers. Maar het gevaar van deze hack geldt niet alleen voor celebs. Ook ‘gewone mensen’ kunnen ontbloot worden, door een kwaadwillende. Want de iCloud-wachtwoorden van de nu getroffen slachtoffers waren kennelijk te raden. Het waren dus zwakke wachtwoorden.

Ondanks hun roem zijn celebs ook maar mensen. In de praktijk zijn het vaak vooral de technisch onderlegden: nerds, geeks, IT-beheerders, die complexe wachtwoorden gebruiken. Experts die niet voor het inloggemak dezelfde wachtwoorden overal hergebruiken. En die hun wachtwoorden ook nog eens geregeld wijzigen, in een nieuwe inlogcode die níet lijkt op de vorige. En dat doen voor de talloze inlogs op sites, social networks, clouds, chatdiensten, mailservers, zo schrijven DutchCowboys.nl.

Het onderliggende probleem van zwakke wachtwoorden is al jaren en jaren een bekend fenomeen. Uit analyses van eerdere, massale cyberinbraken komen telkens treurige feiten naar buiten. De meestgebruikte wachtwoorden zijn supersimpel, zoals: ‘password’, ‘123456’, ‘abc123’ en ga zo maar door. Eerstgenoemde was vorig jaar het meest gebruikt maar is inmiddels gepasseerd door de tweede. Het gebruik van sterkere wachtwoorden is dus al jaren het advies.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen door de wildgroei aan diensten waarvoor we allemaal steeds meer wachtwoorden moeten gebruiken. Het is in de praktijk ook moeilijker door de toenemende kraakkracht die kwaadwillenden tot hun beschikking hebben. Wat niet al te lang geleden gold als een goed, sterk wachtwoord valt nu in een handomdraai te kraken.

Gelukkig komt diezelfde vooruitgang op computergebied ons ook te hulp. Door de mogelijkheid van een beter beveiligde inlog, met bijvoorbeeld twee-factor authenticatie zoals bij internetbankieren: met een inlog plus een toegestuurde sms-code. Door betere cloudbeveiliging bij de diensten waar ons digitale hebben en houden staat. Door de mogelijkheid van apps die betere wachtwoorden voor ons aanmaken. En door programma’s die ons helpen al die moeilijke wachtwoorden bij al die diverse internetdiensten te beheren, in te voeren en af te wisselen.

Naast deze middelen zijn er nog meer mogelijkheden om privacyschending te voorkomen of op z’n minst in te perken. Denk bijvoorbeeld goed na welke gevoelige informatie je wel en welke je niet wilt opslaan in de cloud.

Doe eenzelfde analyse van wat er allemaal op je makkelijk te verliezen – of stelen – smartphone en tablet staat. Controleer daarbij ook welke apps of diensten automatisch uploaden naar een cloud. En zorg bij de meest kostbare of gevoelige gegevens voor encryptie, zodat eventueel gestolen data niet toegankelijk is. Dankzij deze maatregelen is de kans al aanzienlijk kleiner dat je net als Jennifer Lawrence ontbloot wordt.

Lees ook:Man ‘ontdekt’ naaktfoto van Marilyn Monroe
Lees ook:Tentoonstelling met gehackte naaktfoto’s van sterren
Lees ook:Politie waarschuwt vandaag voor sexting en andere gevaren van het web
Lees ook:Naaktscenes en zoenende mannen worden in China uit topfilms geknipt
Lees ook:Pornopoezen verjagen het beeld van een normale vagina

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>