50+ swingers hebben dubbel zoveel soa’s als hoeren

OlderCoupleZe lichten hun eigen kinderen en wellicht kleinkinderen voor.

Maar zelf lijken ze niet zo wijs. Ik heb het over de 50 plussers. Aan veilig vrijen doen ze namelijk nauwelijks.

Swingers van boven de 50 lopen 2x zoveel risico dat ze met een soa rondlopen dan een hoer.

Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Zuid-Limburg dat vorige week werd gepubliceerd,

Swingers (dat zijn stellen die seks met andere stellen hebben) net zoals homo’s en jongeren condooms liever links laten liggen.

Maar het zijn niet alleen de swingende oudjes, hun minder promiscuë leeftijdsgenoten kunnen er ook wat van.

“Mannen en vrouwen van boven de 50 zijn notoir slechte condoomgebruikers”, constateert psychotherapeut en seksuoloog Albert Neeleman van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Hij publiceerde meermalen over de blinde vlek van ouderen die veilig vrijen heet.

“Soa’s zijn echt niet alleen iets voor jongeren”, ziet ook arts infectieziekten Hanna Bos van de GGD Gelre-IJssel. “Ouderen die gekke dingen doen op seksgebied lopen geheid seksueel overdraagbare aandoeningen op: dat kan ik je op een briefje geven.”

De lovers op leeftijd zelf lijken hier geen benul van te hebben. Neeleman wijt hun slordige seksuele gedrag voor een deel aan een gebrek aan kennis. “De voorlichting aan ouderen schiet tekort. Die gebrekkige voorlichting is er deels de oorzaak van dat ouderen zich niet als risicogroep zien.”

Met slogans als ‘Je laat je toch niet neuken zonder condoom’ of ‘Als je later kinderen wil, gebruik dan nu een condoom’ vliegen de Nederlandse vrij-veilig-campagnes over de hoofden van 50-plussers heen. Niet van toepassing of te hip. “Qua vormgeving zijn onze campagnes erg op jongeren gericht. Ouderen kunnen denken: dat is voor niet voor ons”, zegt projectleider Filippo Zimbile van SoaAids Nederland.

Zimbile denkt dat ouderen onveilig vrijen, omdat ze niet zijn opgegroeid met de campagnes van eind jaren ’80 toen aids opkwam. Zimbile rechtvaardigt de focus op jongeren omdat daar de meeste besmettingen voorkomen en de grootste gezondheidswinst te behalen valt. ‘We hebben beperkte middelen, dus je moet kiezen.’

Ouderen zijn juist vatbaarder voor soa’s, omdat hun immuunsysteem zwakker is. “Bij vrouwen neemt de omvang van de vagina na de menopauze af. Het vaginaslijmvlies wordt kwetsbaarder voor scheurtjes, waardoor virussen juist makkelijker in de bloedbaan terecht komen”, constateert Neeleman. “Zet dat maar eens op een voorlichtingsposter.”

Lees ook:Aantal 50′ers met soa verdubbeld in 10 jaar tijd
Lees ook:Papa heeft een druiper, mama een sief
Lees ook:In de ‘Doos van Toos’ leer je hoe je een condoom omdoet in ‘t donker
Lees ook:Ouderen hebben qua seks minder geduld dan jongeren, maar vaak de rubbertjes niet in huis
Lees ook:Excuse fighter voor fijne en veilige seks

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “50+ swingers hebben dubbel zoveel soa’s als hoeren

  1. Pingback: Onveilig seksende 50 plussers staan stijf van de soa’s | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>