Amsterdam licht jongeren voor over ‘sexting’ en ‘grooming’

seksting-bewerktAmsterdam zet groot in op voorlichting voor jongeren over de gevaren van het versturen van naaktfoto’s via sociale media.

Komend jaar zijn er 50 voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders, docenten en professionals en voor scholen is een lespakket en een film gemaakt.

De gemeente van de hoofdstad, die hiervoor samenwerkt met zedenpolitie en het expertisecentrum Qpido, spreekt van een sterk groeiend fenomeen van ‘sexting’……..

Ook ‘grooming’ (digitaal kinderlokken door pedofielen) komt steeds vaker voor. “We zien steeds meer incidenten”, aldus rechercheur Michel Bijl van de zedenpolitie.

Qpido is dit jaar begonnen met het registreren van sexting in Amsterdam. In 2014 doorlopen 22 jongeren een hulpverleningstraject. Vooral (vrouwelijke) slachtoffers krijgen hulp, maar ook enkele daders.

“Echt op alle middelbare scholen speelt sexting”, zegt Petra Hoeve van Qpido. “Op sommige scholen durven leerlingen niet meer te douchen omdat ze bang zijn in hun blootje te worden gefotografeerd. En sexting wordt door jongens als chantagemiddel richting meisjes gebruikt, om seks met ze te hebben.”

De slachtoffers die de zaak aankaarten, zijn vooral meisjes. “Jongens hebben daarvoor wat meer gêne.”

De zedenpolitie wil bij de voorlichting benadrukken dat sexting strafbaar is. “Als minderjarige produceer je kinderporno, als je naaktfoto’s verspreid. Je riskeert hiermee maximaal 4 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal €78.000,-”, aldus Bijl.

In de film voor scholieren, getiteld ‘Nienke :-( ‘, gaat een meisje voor de webcam uit de kleren voor haar vriendje. Als het uit gaat, verspreidt haar vriendje foto’s naar klasgenoten.

“Op 12 scholen is de film nu vertoond”, vertelt burgemeester Eberhard van der Laan. “Uiteindelijk krijgen alle kinderen in groep 8 de film te zien.”

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zei dinsdag nog dat het geen taak is van de overheid om jongeren aan te spreken op risico’s van naaktfoto’s. Dat zouden ouders en leraren moeten doen. ”Dat verbaast me een beetje”, aldus Van der Laan.

Lees ook:Prostitutie 2.0.: jongeren worden gechanteerd tot seks
Lees ook:Verstuur geen naaktfoto’s via internet!
Lees ook:Sexting voelt voor pubers als lichamelijke aanranding
Lees ook:Sexting is geen safe ding!
Lees ook:Sexting is in combinatie met internetpesten helemaal niet onschuldig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>