Geen bloemetjes en bijtjes, maar vagina en sperma

BoyGirlKinderen hebben het recht om op alle vragen een antwoord te krijgen. Zeker ook op vragen van seksuele aard.

Immers: de seks is overal rond ons in de media, op straat en waar je maar kijkt. Daar mogen voor kleintjes best wel ondertitels bij.

Mijn dochter vond het ooit heel raar dat onze zwangere buurvrouw zei dat ze haar kindje in de buik heel lief vond, maar dat ze die dan ook opgegeten had….

Ze had dus al heel klein wel begrepen dat de baby’s uit een vrouwenbuik kwamen, maar de gedeeltes van hoe ze daarin gekomen waren en hoe ze eruit kwamen, was ze even kwijt.

Hoe jonger kinderen zijn, hoe normaler ze alles vinden rondom bevruchtingen en bevallingen. Vergeet dus echt alle ooievaars- en bloemetjes- en bijenpraat.

De Amerikaan Mike Gaston uit Seattle vroeg ouders om hun kind voor de camera uit te leggen hoe baby’s worden gemaakt. En dat levert grappige, ontroerende maar bovenal ongemakkelijke gesprekken op. NRC sprak met Gaston:

“Ik kwam op het idee omdat ik benieuwd was hoe verschillend mensen dit aanpakken. Het is een vrij algemeen onderwerp, maar toch heeft iedereen een eigen en soms vreemde ervaring. Vooral de onhandigheid waarmee dit gesprek gepaard gaat, wilde ik laten zien.”

De vraag is niet alleen oncomfortabel voor de ouders, maar ook kinderen doet het hun handen voor de ogen slaan. Eentje smeekt zijn ouders om het over iets anders te hebben.

Dat voorkom je door nooit ‘een moment’ te kiezen voor je seksuele voorlichting, maar het net zo natuurlijk en logisch uit te leggen als hoe auto’s rijden en hoe je de lekkerste soep maakt.

Daarbij heten vagina’s gewoon vagina’s en geen spleetjes of kutjes, want beiden komen uit bekrompen geesten voort. Hetzelfde geldt voor sperma of zaad. Noem het beestje bij de naam.

En ja, dan krijg je dus: eitje + zaadje = kindje. Hoe relaxter ouders en opvoeders, hoe normaler kinderen het vinden.






Lees ook:Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met seksuele opvoeding
Lees ook:Mijn kind en jouw kind doen vast en zeker nog niet aan seks (ahum)
Lees ook:2015: een kwart van de ouders spreekt niet over seks!
Lees ook:Iets met bloemetjes en bijtjes?
Lees ook:‘Truth or drink’: kinderen stellen hun ouders gênante seksvragen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>