Ouders moeten met kinderen praten over sextingen

sextingArd van der Steur vindt dat het aan ouders om kinderen te leren dat ze niet aan sexting moeten doen.

De minister van Veiligheid & Justitie roept ouders op kinderen dit normbesef bij te brengen……

Dat zei hij tijdens een debat over zedenzaken. De PvdA wil jongeren die seksueel getinte foto’s van anderen op internet zetten, zoveel mogelijk laten aanpakken met een werk- of leerstraf via Bureau Halt.

Telegraaf-opvoeddeskundige Marina van der Wal reageert in de krant: “Van der Steur heeft volkomen gelijk als hij zegt dat ouders de taak hebben om hun kinderen mediawijs op te voeden. Er is echter een probleem: ouders erkennen pas net de grote invloed die social media en bijvoorbeeld Whatsapp op hun kinderen hebben en hoe belangrijk deze communicatiemiddelen voor pubers zijn. Omdat ze er zelf niet mee grootgebracht zijn, is het moeilijk om zich te verplaatsen in hun kinderen; ze delen de ervaringen niet.”

Daar komt nog iets bij. “Heel veel ouders zijn niet geïnteresseerd in social media. Ze hebben er totaal geen behoefte aan. Dat is hun goed recht, natuurlijk. Tegelijkertijd ervaren ze op deze manier de invloed niet, én weten ze weinig of niets van bijvoorbeeld privacy-instellingen. Ouders willen social media nog wel eens betitelen als ‘gedoe’. Als kinderen met ‘dat gedoe’ in de problemen komen, is zo’n uitgangspunt natuurlijk niet de ideale basis om nog iets te vertellen.”

Haltstraffen zullen volgens Marina niet werken. “Als je ouders wilt motiveren om hun verantwoordelijkheid te nemen, dan doe je dat door kennis over te dragen. Niet door onhandig en onnadenkend kinder- en pubergedrag te gaan afstraffen. Pesten via social media is natuurlijk een ander verhaal.”

Lees ook:Masturberende peuters: daar is niks seksueels aan
Lees ook:2015: een kwart van de ouders spreekt niet over seks!
Lees ook:Lentekriebels: er is zelfs in Nederland te weinig seksuele voorlichting
Lees ook:Gephotoshopte naaktfoto van Almelose lerares is stof tot nadenken
Lees ook:Het seksgesprek: soms zijn kinderen snel of ouders te laat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>