ZIKA-virus kan via seks worden doorgegeven: gebruik een condoom!

ZikaDe Amerikaanse autoriteiten hebben voor het eerst melding gemaakt van een door seks veroorzaakte besmetting met het zikavirus.

De patiënt of patiënte heeft zich geïnfecteerd bij geslachtsgemeenschap met iemand die uit een door het virus erg getroffen land was teruggekeerd.

Dat meldt de gezondheidsdienst in Dallas.

“Nu weten we zeker dat het zikavirus ook door seksuele omgang overgedragen kan worden”, zei Zachary Thompson, directeur van de Texaanse gezondheidsdienst. Het land of geslacht van de betrokkene noemde Thompson niet.

Maandag had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een globale noodtoestand afgekondigd. Experts gingen er al vanuit dat zika ook door onbeschermde (lees: zonder condoom) seks overgedragen kan worden.

Gebruik dus een condoom. Als u naar 1 van de landen gereist bent, waar momenteel het zika-virus heerst, is het verstandig om dat het eerste half jaar te blijven doen. Niet alleen vanwege de besmetting, maar ook vanwege een zwangerschap die door het virus dramatische gevolgen kan hebben.

In tegenstelling tot wat nogal wat media berichten vandaag, lijkt de kans erg klein dat er een vaccin binnen het jaar komt. En deze zomer zal zika wellicht al door muggen in Europa worden verspreid.

Het aantal mensen dat is besmet met het zika-virus groeit heel erg snel. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.

Gevreesd wordt dat er zon 3 tot 4 miljoen mensen op de Amerikaanse continenten besmet zullen raken, onder wie 1,5 miljoen Brazilianen.

Denk voorts aan Barbados, Bolivië, Brazilië, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Saint Martin, Suriname, Venezuela, Samoa,  Curaçao, Sint-Maarten Suriname en de Kaapverdische Eilanden.

Het virus wordt voornamelijk overgebracht door muggenbeten en is niet erg bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.

Het is pas een probleem wanneer zwangere vrouwen zika oplopen. Ze hebben een grotere kans op een kindje met een te klein hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar meer dan 4000 baby’s geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Dat verband werd bij eerdere besmettingsgebieden in Azië en Afrika niet aangetroffen.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar de risicogebieden te gaan.

Zika gaat tegen de zomer opduiken bij muggen in Europa, daar is muggenexpert Bart Knols, behoorlijk zeker van. Het zika-virus wordt overgebracht door een beet van een geïnfecteerde Aedes-muskiet. Deze mug kan ook andere ziektes als dengue en chikungunya overbrengen.

Knols twijfelt er niet aan dat ook bij muggen in Europa zika zal opduiken. Europa wordt immers in toenemende mate gekoloniseerd door een zusje van de mug die al die ellende nu veroorzaakt, aedes albopictus, en het is volgens Knols maar een kwestie van tijd voor zo’n mug iemand zal steken die zika heeft opgelopen in Zuid-Amerika.

Lees ook:ZIKA-virus doorgegeven via sperma, ook in Europa
Lees ook:ZIKA-condoom voor Olympische sporters
Lees ook:ZIKA-virus overleeft in sperma langer dan in bloed
Lees ook:Oorsprong AIDS mogelijk gevonden
Lees ook:Gemodificeerde vaginale bacterie kan hiv tegenhouden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>