Waarom mannen na de seks zo snel in slaap vallen

Het is een klacht van vrouwen die we vaak horen over hun man: ‘hij valt na de daad direct in een soort van coma’.

Niks naspel of gezellig nakletsen. Bzzzzzz. Hoe komt het dat mannen zo makkelijk kunnen neuken-omdraaien-slapen en dat vrouwen hier juist moeite mee hebben?

Ik las het antwoord in het Vlaamse Nieuwsblad. Daar legt seksuoloog Alexander Witpas het als volgt uit…

Er speelt in zekere zin een biologische factor mee. In de jaren 60 waren er 2 seksuologen (Masters & Johnson, een man en een vrouw) die wilden nagaan wat er nu precies gebeurt op lichamelijk vlak wanneer mensen vrijen. Ze plakten honderden stellen vol met elektroden en andere meetapparatuur, en lieten die seks hebben in hun laboratorium.

Eén van de zaken die ze vaststelden, is dat, als groep, vrouwen iets trager lichamelijk opgewonden geraken. Vandaar het belang van voorspel. Maar ook: dat vrouwen meer tijd nodig hebben om weer ‘af te koelen’ nadat ze zijn klaargekomen.

De fysieke opwinding blijft bij hen nog een tijdje hangen, ook na het orgasme. Mannen daarentegen geraken als groep iets sneller fysiek opgewonden dan vrouwen, maar als ze zijn klaargekomen, ebt die spanning ook heel snel weg. Hun hartslag daalt en hun lichaamstemperatuur gaat naar beneden.

Reken daar nog eens bij dat een orgasme endorfine doet vrijkomen in de hersenen en dat de meeste seks ‘s avonds laat in een bed plaatsheeft, en het is niet zo raar dat mannen gemakkelijk in slaap vallen.

De rolverdeling is trouwens niet altijd zo strikt. Zowel bij mannen als vrouwen zijn er grote onderlinge verschillen op dit gebied, dus het komt ook geregeld voor dat het de man is die een langer voor- en naspel nodig heeft dan zijn vrouw.

Niet dat die biologische verklaring een goed excuus is. Een naspel hoeft zeker niet zo uitgebreid zijn als een voorspel, maar een paar minuten moeten er toch wel afkunnen.

Lees ook:De orgasme-kloof is zoals de loonkloof
Lees ook:‘Schat, laat het voorspel maar zitten!’
Lees ook:Klaarkomen, afrollen, slapen? Niet als mannen overspelig zijn!
Lees ook:Mannen worden gruizig van naakte vrouwen; hoeveel bloot heeft een vrouw nodig?
Lees ook:Op het libido van vrouwen is geen peil te trekken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>