Kwart verstandelijk gehandicapte vrouwen werd verkracht

Verstandelijk gehandicapten maken veel vaker seksueel misbruik mee dan gemiddeld.

Het zijn schokkende cijfers: bij vrouwen hebben 6 op de 10 er één- of meermaals mee te maken gehad en een kwart is zelfs verkracht.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, dat z’n weerslag kreeg in het rapport ‘Beperkt Weeerbaar’.

Van de vrouwen met een verstandelijke beperking geeft 61% aan te maken te hebben gehad met misbruik, bij de mannen is dat 23%.

De cijfers gaan over alle vormen van misbruik, van ongewenst betasten tot verkrachting aan toe. Verkrachtingen komen bij mensen met een verstandelijke beperking 2x zo vaak voor als gemiddeld. De daders zijn vooral mannen. Het gaat om bekenden uit de huiselijke kring, maar ook om zorgmedewerkers.

Volgens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ligt de oplossing dan ook bij de diverse betrokkenen, zoals zorginstellingen, scholen en de overheid. Ze heeft 2 weken geleden een wetsvoorstel ingediend voor een verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal toezien op de invoering van de meldcode.

Ook Veldhuijzen van Zanten is geschokt door deze resultaten. Zij verwoordt het als volgt in Sp¡ts: “Je kunt je niet voorstellen dat mensen elkaar dit aandoen, maar dit rapport is duidelijk. Er wordt misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van deze mensen, dat maakt het dubbel zo erg.”

Lees ook:Zeker 400 mensen seksueel misbruikt in Nederlandse zorginstellingen
Lees ook:Meer openheid over verstandelijk gehandicapten over seks
Lees ook:Seks is voor iedereen, dus ook voor gehandicapten…
Lees ook:Verstandelijk gehandicapten verplicht aan de (prik-)pil?
Lees ook:Vrouwen kunnen niet verkrachten volgens de wet

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kwart verstandelijk gehandicapte vrouwen werd verkracht

  1. Pingback: Meer openheid met en voor verstandelijk gehandicapten over seks | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>