Seks is voor iedereen, dus ook voor gehandicapten…

In de Belgische speelfilm ‘Hasta la vista’ was het thema: seks is voor iedereen.

Het ging in dit verhaal om lichamelijk gehandicapte mannen.

Maar voor mentaal gehandicapten geldt natuurlijk hetzelfde.

Ook al is dat een veel heter hangijzer……

De seksuele ontwikkeling verloopt bij mensen met een aangeboren verstandelijke beperking net zoals iedereen, geïntegreerd binnen het groeiproces, zo wijst ontwikkelingspsychologisch onderzoek uit.

Het zijn de vaak noodzakelijke medicijnen, de lichamelijke beperkingen, maar vooral ook het negatieve zelfbeeld die dit groeiproces soms bemoeilijken.

De eindproef van Anje Decoster, studente gezinswetenschappen aan de universiteit van Brussel, toont aan dat voor velen dit ook een zoektocht is naar aanvaarding, verwantschap en gelijkwaardigheid.

Decoster laat zien dat vooral de manier waarop de samenleving kijkt naar mensen met een verstandelijke beperking, zeer bepalend is voor hun mogelijkheden op seksueel of relationeel vlak.

Veel mensen met een verstandelijke beperking moeten zich loswrikken van hun goedbedoelende en bezorgde ouders om te doen waar zij recht op hebben: het beleven van de eigen seksualiteit, ingevuld volgens eigen verlangens en mogelijkheden.

Voila een aflevering van de spraakmakende soap Downistie, waarin louter mensen met het Downsyndroom acteren. Het oogstte als onderdeel van DWDD afgelopen jaar zowel lof als kritiek. Voorstanders vonden dat het inderdaad aandacht genereerde voor ‘de normale behoeftes’ van deze mensen. Tegenstanders kregen kromme tenen vanwege het onwerkelijkheidsgehalte en noemden het een ‘freakshow’. Het is duidelijk dat we er nog niet over uitgepraat zijn…

Lees ook:Kwart verstandelijk gehandicapte vrouwen werd verkracht
Lees ook:Meer openheid over verstandelijk gehandicapten over seks
Lees ook:Verstandelijk gehandicapten verplicht aan de (prik-)pil?
Lees ook:Het verhaal van Diana: seksverzorgster voor gehandicapten
Lees ook:Zeker 400 mensen seksueel misbruikt in Nederlandse zorginstellingen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Seks is voor iedereen, dus ook voor gehandicapten…

  1. Steenhoek

    Seks is voor iedereen, dus ook voor beperkten/gehandicapten!… is dat zo? ja; voor 1 keer misschien, maar! wil je vaker is/word dat denk ik toch een probleem, 1. de financiën; als je een uitkering geniet/hebt; en je woont in een AWBZ-instelling is: als je je geld krijgt de AWBZ-eigenbijdrage der al van af, met `t geen wat je dan nog over houd moet je een hele maand doen, en dan heb je `t over ± € 15,00 à € 16,67 p/dag; dat keer 30 is ongeveer € 450,00 à € 500,00 p/mnd. waar je alles; van moet doen! Dan blijft er niet veel over voor iets/wat anders; dus o.a. voor seks, daar komt nog bij: de meeste(seks)werkers weigeren mensen met een beperking, ze(die seks-werkers vergeten 1 heel groot/klein ding(etje)zijzelf kunnen ook van `t 1 op `t andere moment een ongeluk of een beperking krijgen; en dan! als seks-werkers mensen met een beperking weigeren; zegt dat meer over die seks-werker dan over degeen met een beperking.

    2. de prijs; als je minder te besteden hebt, gaat zoiets ook vele malen moelijker, als je maar € 15,00 à € 16,67 p/dag te besteden hebt, dan verdwijnt vertier wel naar de laatste plaats(o.a. seks)dan komt……………………..

    3. privé/privacy: als je in een AWBZ-instelling woont heb je geen tot weinig privé/privacy; de AWBZ-instelling waar ik woon heb/komt menigeen ADL-person./teamleider/leidster zo bij je binnen huppelen(zonder aankondiging)voor de vorm belt men bij je aan, maar! dat doet men met de sleutel i/d aanslag of al i/h slot, en men geb. dan de smoes/verhaal; jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    stel je bent gevallen; flauw of nog erger: en wij moeten wachten totdat je open doet via de deur ontgrendelaar of de deur zelf open doet, kan bloedje link zijn/hebben we geen tijd voor, dus: komt men gemakshalve/voor eigen gemak maar zo bij je binnen, en een ander slot er in/op laten zetten, heb ook geen effect/zin; want: als jij ADL-hulp geniet/nodig hebt kan dat niet(meer)want zij: ADL person./teamleider/leidster hebben geen sleutel meer van je huis, + de gehorigheid, de meeste huizen zijn redelijk/goed geïsoleerd voor kou/warmte, maar niet tegen/voor geluid `s(overlast)wat seks toch enigszins met zich meebrengt, dan kan je wel een briefje op de deur doen; wil absoluut niet gestoord worden; maar! normaal is/zijn de meeste ADL-person./teamleider/leidster niet zo snugger maar dan ineens wel + de jaloezie van je overige mede(AWBZ-bewoners, en `k heb geen behoefte om: me later te moeten ver(antwoorde)wat ik heb gedaan in m`n eigen huis, je woont weliswaar zelfstandig! dus; je zou zeggen: je bent eigenbaas; maar! Als je in een AWBZ-instelling woont leggen de gevaren gewoon op de loer, je woont zelfstandig; maar! je bent/zijt geen eigenbaas, je bent afhankelijk: wat gunt/gunnen de anderen je/me: en anderen zijn: medebewoners, ADL-person/teamleider/leidster; want: er hoeft er maar 1 te zijn, die; er een vrouw naar binnen heeft zien gaan, medebewoner/bewoonster/ADL-person./teamleider/ster en je hebt stront aan de knikker, en ik heb geen behoefte/zin in/en aan gemier/en gezeik achteraf, en dan ben je in je eigen huis hé!

    Voor wat hier beschreven staat: kan niet; ‘k ben een jongeman van 49 jr./bijna 50 jr. zonder enige ervaring omdat: vanwege m`n beperking/handicap(spierziekte)m`n fam./vrienden zoiets hadden, daar hebben meiden/vrouwen toch geen interesse in, dus: vriendschap is `t enigste/een relatie is uitgesloten; om over seks helemaal maar te zwijgen, daar: hebben ze helemaal geen behoefte aan/in; seks met een lamme! echt niet! dus: als jij daar geen bezwaar tegen hebt, dan hoor ik gaarne van je, wat ik wil is: lekkere seks, jou beffen/likken; vingeren; eventueel fisten, facesitting tot eventueel squirtens toe; en dan: voor al dat commerciële gedoe van: 06/0900 nrs. sms/mms-en, en/of credit `s kopen is me te duur/zonde v/`t geld, wat nooit en te nimmer leid tot contact, zeker niet als je een beperking hebt, `t 1 houd de ander gevangen/wurggreep,
    en is/wordt een vicieuze cirkel.

    Mvg. Dhr. Steenhoek, Purmerend.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>