Amnesty stemt voor decriminalisering van prostitutie

prostituteOndanks vele protesten heeft mensenrechten-organisatie Amnesty International voor de decriminalisering van sekswerk gestemd.

Afgevaardigden van over de hele wereld kwamen samen in Dublin in Ierland, om te stemmen over een voorstel rond prostitutie……..

“Sekswerkers zijn 1 van de gemarginaliseerdste groepen ter wereld, die in veel gevallen een constant risico op discriminatie, geweld of misbruik lopen”, aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, in een verklaring.

Hij reageerde opgelucht na de stemming. “Deze beslissing is niet gemakkelijk of snel genomen”, verzekert hij en hij bedankt iedereen die aan het debat heeft bijgedragen.

Het voorstel maakte ook heel wat verontwaardiging los. In een open brief kantte de Coalition Against Traficking in Women (coalitie tegen vrouwenhandel) zich fors tegen de beslissing. De brief, gericht aan Amnesty International, was ook ondertekend door een hele reeks Hollywoodactrices, onder wie Kate Winslet, Anne Hathaway, Emma Thompson en Merul Streep, alsook activisten en overlevenden van vrouwenhandel.

Desondanks stemde AI in het voordeel van prostitutie en sekshandel. Tot ontsteltenis van ook Esohe Aghatise van Equality Now.

“Het is een grote teleurstelling dat Amnesty besloten heeft om de seksbarons, die zwakken en armen uitbuiten, te steunen en niet te luisteren naar de stemmen van overlevers. Het heeft de internationale wetgeving genegeerd, alsook het bewijsmateriaal vanuit landen die bordelen, poorterschap en betaalde seks gedecriminaliseerd hebben.”

Volgens Catherine Murphy, beleidsadviseur bij Amnesty International, is het beleid van de groep fout geïnterpreteerd.

“Er zijn veel misverstanden over ons voorstel. Het decriminaliseren gaat over prostitutie onder volwassenen, met wederzijdse toestemming”, legt ze uit. “Daarmee schrappen we niet de wetgeving over uitbuiting, misbruik, handel of de deelname van kinderen. Die wetten zijn nog altijd broodnodig in een gedecriminaliseerd systeem.”

Een van de belangrijkste bevindingen van Amnesty is de slechte verhouding tussen politie en prostituees, vertelt Murphy. Ze hopen dat die situatie verbetert als landen hun voorstel aannemen.

Lees ook:Vormt prostitutie een buffer tegen zedenmisdrijven?
Lees ook:‘t Is vandaag internationale condoom-dag
Lees ook:Wikileaks: Vaticaanpedo’s te beledigd om aan onderzoek mee te werken
Lees ook:Zandzakken veur den deur: Giel Beelen doet mee aan blootloop!
Lees ook:De hele wereld gaat vreemd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>